0

К асационният съд в Рим (последната съдебна инстанция) отхвърли жалбата на адвокатите на бившия бразилски нападател Робиньо и потвърди предварително обявена присъда от 9 години затвор за групово изнасилване. Тя не подлежи на обжалване, съобщава изданието Ge.globo.

Същият срок получи и приятелят на Робиньо Рикардо Фалко.

През ноември 2017 г. Робиньо и петима други бяха признати за виновни в изнасилването на 23-годишна жена от албански произход и осъдени на девет години затвор. Според бившия футболист той имал сексуална връзка по взаимно съгласие с младата жена, която празнувала своя рожден ден в известно заведение в Милано.

Дори с окончателната присъда Робиньо и Фалко не могат да бъдат екстрадирани в Италия, тъй като Конституцията от 1988 г. забранява екстрадирането на бразилци.

Освен това, договорът за съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси между Бразилия и Италия, подписан през 1989 г. и все още в сила, не предвижда осъдителна присъда, наложена от италианската съдебна система, да се прилага на бразилска територия.

Така Робиньо и Фалко рискуват да бъдат арестувани само ако пътуват в чужбина – не непременно в Италия. За целта италианската държава трябва да издаде международна заповед за арест, която може да бъде изпълнена например във всяка страна от Европейския съюз.

При първата присъда от ноември 2017 г., по това време Робиньо играеше за бразилския Атлетико-МГ.

Той напусна Италия през 2014 г., когато вече беше призован да свидетелства в разследването. Играчът отрече обвинението, но потвърди, че е имал сексуална връзка с жената,

Жертвата, която поиска да не бъде назована в делото, заяви, че е била пияна и сексуално малтретирана от шестима мъже, докато е била в безсъзнание. Според защитата връзката е била по взаимно съгласие.

В допълнение към потвърдените девет години лишаване от свобода, Робиньо ще трябва да плати и обезщетение от 60 хиляди евро.

Джакопо Гноки, адвокатът на жертвата, приветства решението на последната инстанция. „Повече от 15 съдии разгледаха делото на първа, втора и трета инстанция и потвърдиха версията на моя клиент. Сега трябва да видим как ще бъде изпълнена тази присъда - Бразилия е страхотна страна и се надявам, че знае как да се справи с тази ситуация“, каза Ньоки.

„За нас присъдата трябва да бъде изпълнена. Ако беше в Италия, той щеше да влезе в затвора. Сега топката е в полето на Бразилия, която ще се справи с нея въз основа на своята конституция“, добави той.

По време на кариерата си 37-годишният Робиньо играе за такива големи клубове като Сантос, Реал Мадрид, Манчестър Сити и Милан. Нападателят спечели първенствата на Бразилия, Испания и Италия.

Като част от националния отбор на Бразилия играчът изигра 100 мача и отбеляза 29 гола. Два пъти Робиньо става носител на Купата на конфедерациите и веднъж става шампион на Южна Америка.