0

О сем дни след инцидентите на мача от Лигата на конференциите между нидерландския тим АЗ Алкмаар и полския Легия, от УЕФА наложиха наказания на клуба от Варшава, информира ДПА.

Европейската футболна централа глоби Легия 15 000 евро. За сравнение - Левски отнесе общо 80 000 евро глоби от двата мача с Шкупи в Лигата на конференциите.

УЕФА също наложи на Легия забрана да продава билети на привържениците си за следващото гостуване в турнира срещу Зрински Мостар в Босна и Херцеговина на 26 октомври заради "смущаване на обществения ред" на предишния двубой, спечелен от АЗ Алкмаар с 1:0.

"Това решение е отделно от разследванията на инцидентите, които се случиха около мача", обясниха от УЕФА.

На мача в Алкмаар на 5 октомври феновете на Легия щурмуваха входовете на стадиона и имаше сблъсъци между тях и стюардите и полицията. 

Един от представителите на реда загуби съзнание, а полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне ултрасите.

Феновете на Легия успяха да отнемат голям брой палки и лютив спрей от полицаите. 

Много привърженици влязоха на стадиона без билети и без да бъдат проверени.

Двама футболисти на Легия - Радован Панков и Жозуе Пескера, също бяха задържани и даваха показания пред полицията, преди да бъдат освободени на 6 октомври. 

Това създаде напрежение на най-високо политическо ниво.

"Инструктирах Външното министерство на Полша да вземе спешни дипломатически мерки, за да се установят събитията от вечерта", заяви премиерът на страната Матеуш Моравиецки в социалните медии. 

"Полските футболисти и феновете трябва да бъдат третирани според закона".

На 7 октомври от Външното министерство на Полша нарекоха ситуацията "недопустима", твърдейки, че играчите и феновете на Легия, както и други поляци са били "жертви на физическо и вербално насилие".

Източник: БТА