0

Н ационалният отбор на Унгария по футбол победи Естония с 1:0 в контролна среща пред около 40 хиляди зрители в Будапеща. 

Двубоят беше първи за домакините за календарната 2023-та година и генерална репетиция преди европейската квалификация срещу България в понеделник също на "Пушкаш Арена".  

Единственото попадение реализира в 41-ата минута Мартин Адам, който засече с глава подаване на Жолт Калмар, за да запише дебютния си гол с националната фланелка.

След почивката унгарците имаха отлична възможност да удвоят преднината си, но Роланд Шалай не успя да преодолее вратаря Карл Хайн от дузпа.

Мачът беше под номер 50 за италианския старши треньор на домакините Марко Роси, но местните медии коментират, че отборът трябва значително да подобри представянето си за предстоящия двубой с България с по-бърза, по-концентрирана и по-точна игра, ако иска да започне успешно кампанията за Евро 2024.

Старши треньорът на националния отбор на Унгария по футбол Марко Роси не беше особено доволен от представянето в контролата срещу Естония в Будапеща, в която, логично, унгарците не демонстрираха своя пълен потенциал - схеми, заучени положения и т. н., с оглед на спортното разузнаване на съперниците..  

"Имахме инициативата и в някои ситуации успявахме да преодолеем защитата на съперника с добри действия по крилата и с успешна смяна на позициите. Като цяло, обаче, допуснахме твърде много непредизвикани индивидуални грешки. Първият мач за годината винаги е труден, но всички са наясно от какво значение е срещата в понеделник (срещу България)", коментира Роси, който води за 50-и път националния тим на Унгария.

"Има два начина, по които можем да се представим при изграждането на атаките. Или да опитаме да играем футбол, или да ритаме топката напред към нападателите и да разчитаме на късмета и на Божията помощ.

Мисля, че Унгария трябва да играе футбол. Все още не съм решил дали срещу България ще използвам типичен централен нападател. Да, Мартин Адам вкара днес, но той не е в най-добрата си форма, тъй като няма много игрови минути за клуба си в последно време. Ще решим дали Мартин ще започне като титуляр, или да влезе като резерва, защото със сигурност не може да издържи 90 минути", добави той.    
 
Италианският спец беше ядосан и начина на определянето на изпълнителя на дузпата в 71-ата минута, за която Доминик Собослай и Роланд Шалай използваха детската игра "камък-ножица-хартия", а Шалай в последствие пропусна от бялата точка.  

"Не съм съгласен с това, което момчетата направиха при дузпата. Има си изпълнител номер 1 и това не е случайно. Ситуацията дойде в момент, в който срещата по никакъв начин не беше решена. Ако съперникът в последствие беше изравнил и бяхме изпуснали победата, щях да бъда много ядосан. Вече говорих за това с Доминик", каза Роси. 

Съставът на Унгария: Денеш Дибус - Адам Ланг, Вили Орбан, Атила Салай - Бендегуз Бола (84-Ендре Ботка), Жолт Калмар (60-Ласло Клайнхайзлер), Балинт Вечей 46-Адам Над), Милош Керкез - Доминик Собослай (76-Кевин Чобот), Мартин Адам (60-Даниел Газдаг), Роланд Шалай (76-Андраш Немет)

Източник: БТА