0

П резидентът на УЕФА Александър Чеферин изключва вероятността напомпаните с петродолари отбори от Саудитска Арабия да се примъкнат към Шампионската лига в Европа. В интервюто си за „Екип“ словенският юрист изрази скептицизъм относно евентуалната конкуренция на саудитската лига на евротурнирите.

През последните седмици имаше много слухове, според които клубове от Саудитска Арабия може да играят в Шампионската лига в следващите издания. 

Александър Чеферин категорично отрече подобен сценарий: „Една медия говори за това, без дори да ни попита. Само европейски клубове могат да участват в Шампионска лига, Лига Европа или Лига на конференциите Европа.“

В изявленията си Чеферин сравни първенството на Саудитска Арабия с Китай, който преди няколко години също взе няколко известни имена в края на кариерата си. 

"Това не е опасност. Видяхме подобен подход в Китай, който купуваше играчи в края на кариерите им, като им предлагаше много пари. Резултат: китайският футбол не се разви, нито се класира за Световното първенство след това“, припомни Чеферин.

„Не е правилният начин. Ако го направят, трябва да работят върху обучението на играчи и треньори, но това не е мой проблем", каза Чеферин за футболния проект в Саудитска Арабия.

Президентът взе отношение и привлечените в саудитски клубове големи имена.

„Доколкото знам, Мбапе и Халанд не мечтаят за Саудитска Арабия. Най-добрите играчи на върха на възможностите си не мисля, че са отишли ​​в Саудитска Арабия. Когато хората ми говорят за играчите, които са отишли ​​там, никой не знае къде  играят."

Чеферин не вижда Саудитска Арабия като конкурент днес с турнирите на УЕФА: „Това интересува главно медиите, но не толкова европейската футболна общност. Ще видим, но не мисля за секунда, че това може да застраши нашите състезания“.