0

О тборът на Брайтън продължи силната си серия от мачове с победа с 3:2 над Евертън като гост в мач от 21-вия кръг на английската Висша лига. Тя бе за сметка на нарочения за гонене и все по-често освиркван мениджър на „карамелите“ Рафа Бенитес. Съдбата на испанеца, който е сред култовите треньори на вечния враг Ливърпул за победата си с „червените“ в ШЛ в Истанбул срещу Милан, отново виси на косъм.

За "Чайките" два гола закова аржентинският плеймейкър Алексис Макалистър, а веднъж се разписа и защитникът Дан Бърн. Гостите обаче можеха да си тръгнат и с по-малко от трите точки, ако домакините не бяха пропуснали дузпа още през първото полувреме.

Голове на Макалистър и Бърн дадоха преднина на Брайтън от 2:0 още до 21-вата минута, а пет минути след това Доминик Калвърт-Люин стреля от дузпа в напречната греда на гостите.



През второто полувреме Евертън се вдигна на щурм, много силно се включи Антъни Гордън, който вкара два гола.

Далечен негов удар и рикошет в крак на бранител доведоха резултата до 1:2 в 53-тата минута, но класно отиграване на Макалистър направи резултата 1:3 в 71-вата минута.

Почти веднага мърсисайдци намалиха отново с втория гол на Гордън в мача, но до края на срещата не успяха да пратят топката за трети път във вратата на Роберт Санчес.

С победата Брайтън събра 27 точки и излезе на осмо място в класирането, докато Евертън е едва 15-и с 19 точки.

Новакът Брентфорд също се поздрави с победа, която дойде с обрат с 2:1 срещу Астън Вила.
Гостите от Бирмингам стартираха силно и Дани Ингс откри с диагонален удар с левия крак в 16-ата минута.

Три минути преди почивката Брентфорд изравни при един от първите си шансове, оползотворен от Йоан Уиса.

През второто полувреме двата отбора се дебнеха, но домакините нанесоха решителния си удар в 83-тата минута, когато Мадс Рьорслев Расмусен реализира за 2:1 от малък ъгъл.

Лийдс Юнайтед пък победи с 3:1 Бърнли в дербито на борещите се за оцеляване в елита. Джак Харисън, Стюарт Далас и Дан Джеймс вкараха попаденията за отбора на Марсело Биелса-Лудия, които прекъснаха серията си от три поредни загуби. За гостите от Бърнли се разписа в началото на второто полувреме Максуел Корне.
С победата Лийдс събра 19 точки и заема 16-о място, докато Бърнли е на незавидното 18-о място с едва 11 точки.