0

Б ившият украински национал Анатолий Тимошчук, помощник-треньор в руския отбор на „Газпром“ Зенит, предизвика остро възмущение в родината си за своето мълчание във връзка с руското нахлуване в Украйна. Бившият капитан на националния отбор на Украйна, играл 4  години и в Байерн, е на мушката на сънародниците си.

42-годишният бивш халф е обвиняван, че е останал в Русия и мълчи за инвазията в Украйна.

"Както каза Шевченко, ние се страхуваме не по-малко от московските въшки, отколкото от украинските гниди. Това е украинска гнида. Както се казва, с такива гниди не е нужно да имате врагове", каза Григорий Козловски, който оглавява футболния клуб Рух от Лвов. 

Преди дни Малиновски, настоящ халф на Аталанта и украинския национален отбор, също се изказа негативно за отношението на бившия играч на Байерн Мюнхен.

Александър Алиев, бивш съотборник на Тимошчук, също е много обиден срещу треньора на Зенит, когото обвинява, че е "предател" и че си е “забравил езика в задника“. 

Украинската футболна федерация отиде още по-далеч. Тя публикува изявление, че отнема треньорския лиценз на Тимошчук, заличава цялото му минало с украинския отбор (той е играчът с най-много мачове с отбора си) и отнема всички спортни титли, спечелени в родината му. . 

„От началото на военната агресия на Русия срещу Украйна Тимошчук, бивш капитан на украинския национален отбор, не само не прави публични изявления за това, но и не спира сътрудничеството си с клуба на агресора (Зенит). когато друг бивш негов клуб - Байерн Мюнхен, публикува изявления и предприема действия в подкрепа на Украйна, Тимошчук мълчи и работи за клуба на агресора. 

1. Правейки този съзнателен избор, А. А. Тимощук уврежда имиджа на украинския футбол и нарушава клаузата 1.4. Част 1 на чл.4 от Етичния кодекс и честната игра на UAF“, обясниха от Украинската футболна асоциация (UAF).“