0

С четоводните пируети са вечна тема за испанския футбол. Наскоро авторитетно издание като британския „Телеграф“ откри едни подозрителни 122 милиона евро в графата разходи на финансовите отчети на Реал Мадрид. В основата на съмненията, е фактът, че в рамките на 5 години, задължение поето от клуба скача с 800%. Съгласете се, че стигне ли се до подобна ситуация, всеки би имал едно наум.

В Испания се обидиха, контрирайки, че сметката излиза. Да видим за какво в крайна сметка иде реч. Въпросните 122 милиона евро най-вероятно са плащания от страна на Реал към частната инвестиционна група Providence. По същество това е заем. Вземаш пари от инвеститорите, срещу което те прибират част от бъдещите ти доходи В случая с Кралския клуб става въпрос за аванс от 200 милиона евро необходими за реконструкция на клубния стадион „Сантяго Бернабеу“.

В подобна операция само по себе си няма нищо незаконно. Тънкият момент е как се отчитат тези пари заради специфичните правила за лимит на разходите в Ла Лига, въведени през 2013 г. Лимитът включва не само заплатите, но всички текущи разноски по функционирането на първия отбор, в това число и трансферните суми, разпределени като амортизационни вноски  според продължителността на договора на съответния футболист. Самото калкулиране на лимита стана по специална формула на Ла Лига, отчитаща съотношението на планираните приходи и разходи за предстоящия сезон плюс загубите от предишния. Общата логика е, че колкото повече печели един клуб, толкова повече може да си позволи да харчи.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX