0

Г розни сцени с бой на трибуните помрачиха и окървавиха мача от 1/16-финалите на Купата на Англия между Уест Бромич и Улвърхемптън. Мелетата принудиха прекъсването на двубоя в 81ата мин. при резултат 0:2 за гостуващите „вълци“ с голове на Педро Нето и Матеус Куня (това бе и крайният резултат след доиграването - 2:0 за Улвърхемптън).

Когато топката бе прибрана, се задействаха привиканите предвидливо около 250 полицаи от екипа за борба с безредиците, тъй като се очакваше да избухне насилие в това дерби от Средна Англия в т. Нар. Блек Кънтри.

Те се справиха с проблема след няколко минути.

Силите на реда се намесиха заради бойни сцени в един от секторите на ст. „Хотърнс“ 🚨🚨| GOAL: Cunha doubles the lead!



West Bromwich Albion 0-2 Wolves pic.twitter.com/Wasv1jrBIs

— CentreGoals. (@centregoals) January 28, 2024 " style="font-weight:bold;text-decoration:underline;" target="_blank">след гола за 0:2 на Матеус Куня.

 

Фенове се изсипаха на терена, докато полицията се опитваше да обезвреди мелето в Birmingham Road End, а през това време реферът прекъсна мача, отборите се прибраха в тунела.

Оказа се, че всичко се дължи на небрежност в организацията – продажбата на билети на фенове на Улвс в сектора за запалянковците на Албиън.

В последвалото свирепо сбиване участваха ултрас, полиция и стюарди, докато част от феновете се спасяваха на терена.

Според полицейски източници ракета, хвърлена от тълпата към халфа на "вълците" Мат Дохърти, е ударила едно от децата, които връщат топката, наложило се на място да му се окаже спешна медицинска помощ.

Децата светкавично също бяха изведени от терена на безопасно място.

По време на мача, още преди масовото меле, по халфа на Улвс Томи Дойл полетяха пластмасови бутилки с вода, докато се готвеше да изпълни корнер.

Един фен беше ескортиран от службите за спешна помощ с кръв, бликаща от рана на главата, лицето му беше обагрено от собствената му кръв, докато друг привърженик беше изнесен на носилка.

Коментаторът на ITV Сам Матерфейс каза за шокиращите сцени: „Не мога да си спомня последния път, когато видях нещо подобно да се случва на английски терен. Нещо, което не искахме да видим. Страстта в деня на дербито е страхотна, напрежението в дербито е страхотно, но това е прекалено и не е приемливо в никакъв случай! Става наистина зловещо.. "Полицията трябва да използва палки. Наистина е грозно."

Играчи на Улвърхемптън и бившият футболист на Уест Бром Крейг Доусън бяха забелязани да издърпват на безопасно място нападнат запалянко.

Защитникът на Уест Бромич Кайл Бартли Албиън беше забелязан да извежда през терена децата си, гушнал с лявата ръка малката си дъщеря, хванал с другата си ръка по-голямата. Той изобщо не излезе за подновяването на играта и беше заменен, когато мачът започна отново след 35-минутно забавяне.

Смята се, че насилието е избухнало близо до мястото, където обикновено седят семействата и близките на играчите.

От Футболната асоциация (ФА) обявиха, че ще бъде проведено разследване на "непростимите" сцени, които доведоха до прекъсване на двубоя от четвъртия кръг на ФА Къп между Уест Бром и Улвърхемптън за повече от 30 мин.

"Безредиците, станали в дербито на "Блек Кънтри" между Уест Бромич Албиън и Улвърхемптън Уондърърс, са напълно неприемливи", се казва в официалното изявление на ФА. "Безопасността и сигурността са от първостепенно значение и поведението на замесените беше опасно и непростимо. Ние ще разследваме тези сериозни инциденти заедно с клубовете и съответните органи и ще бъдат предприети съответните действия.