0

С лед обвинението от страна на френския вътрешен министър Жералд Дарманен срещу Карим Бензема за предполагаема негова „връзка“ с терористичната група, известна като Мюсюлмански братя, той бе нападнат остро и от сенаторката Валери Бойе от „Републиканците“.

Тя поиска да бъдат предприети сурови ответни мерки срещу носителя на Златната топка, ако се потвърдят думите на вътрешния министър. Освен всичко друго, Бойе настоя да му бъдат отнети френското гражданство и Златната топка, ако случаят се окаже такъв.

"Ако изявленията на министъра на вътрешните работи са верни, трябва да обмислим санкции срещу Карим Бензема“, пише в прессъобщение на Бойе. 

„Първоначално символична санкция би била отнемането на Златната топка. Накрая трябва да поискаме и загуба на националност. Не можем да приемем френски гражданин с двойна националност да опозори в международен план страната си по този начин“, добавя тя, припомняйки, че Бензема има и алжирско гражданство.

Дебатът и полемиката около Бензема възникнаха по повод убийството на учител по френски пред училището му в покрайнините на Париж, което шокира Франция. Смята се за терористична атака, но нямаше реакция за него от нападателя, както и за цивилните жертви на Израел при атаката на Хамас.

Самият Бензема, който е практикуващ мюсюлманин и в момента играе в шампионата на Саудитска Арабия в Ал Итихад, изрази публично подкрепа само за жителите на ивицата Газа: „Всички наши молитви за жителите на Газа, които отново са жертви на тези несправедливи бомбардировки, които не прощават нито на жени, нито на деца”, написа през последните дни Бензема.

Това послание предизвика сочна ругатня на 5 езика от страна на бившия вратар на израелския национален отбор Давид Дуду Ауате, който нарече Бензема „кучи син“ на иврит, френски, английски, арабски и испански.

Самият Ауате бе известен и с това, че като вратар на испанския Депортиво Ла Коруня бе изрязал кралския кръст от клубната емблема на своя екип.