0

К ралица Елизабет II поздрави женския футболен отбор на Англия за европейската титла. Домакините се наложиха с 2:1 след продължение над осемкратния шампион Германия и спечелиха първа титла в историята си. 

"Вашият успех е отвъд трофея, който вие напълно си заслужихте. Всички вие показахте пример, който ще бъде вдъхновение за момичетата и жените днес и за бъдещите поколения", написа английската кралица в писмо, с което поздрави шампионките.

Еуфорията в Англия след успеха е невиждана. Женският финал в неделя събра на трибуните на "Уембли" 87 192 зрители, което е повече от най-посетения мъжки финал на eвропейско първенство. Той е от 1964 година, когато домакинът Испания побеждава тима на СССР с 2:1 пред 79 115 зрители.

Селекционерът на "лъвиците" Сара Вигман все още не познава загубата с тима на Англия в 20 мача, а преди 5 години тя направи и тима на Нидерландия европейски шампион.

"Мисля, че направихме промяна. Този турнир направи много за играта, но също така и за обществото и ролята на жените в него - в Англия, но и по целия свят", каза Вигман на пресконференцията след успеха.
"Първо ще празнуваме, толкова сме горди от нас и от начина, по който постигнахме този успех. Развитието на женския футбол е толкова бързо, че вече много отбори могат да спечелят този турнир", смята тя.

Сарина Вигман целуна след големия успех гривна на ръката си, която е принадлежала на сестра й, починала през месец юни.

Пресконференцията й след финала обаче бе прекъсната от нахлулите й възпитанички. Те дойдоха, подредени във влакче и пейки „Football’s Coming Home”. “Лъвиците“ затанцуваха около масата за пресконференция, а вратарката им дори се качи върху нея.

Преди това момичетата се почерпиха по няколко били в съблекалнята на „Уембли“. Имаше и радостни танци в автобуса на отбора и в хотела в западен Лондон - както и сълзи от радост, когато футболистките се събраха със семействата си.

Днес хиляди фенове ще могат да отпразнуват заедно с тях триумфа по-късно в Лондон. До 7000 привърженици ще имат възможността да се присъединят към отбора за дневно събитие, организирано от ветеранката на тима Алекс Скот на площад „Трафалгар“, където феновете танцуваха във фонтаните снощи.

Поддръжниците ще могат да получат безплатен вход на принципа "първи дошъл, първи обслужен" от 11 часа сутринта в понеделник и ще могат да се насладят на музика на живо от DJ Monki, докато акцентите от турнира се показват на екраните.

Играчите и техният мениджър Сара Вигман ще участват в сесия с въпроси и отговори, преди да вдигнат трофея пред множеството.

В същото време се разбра, че германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с директора на Германския футболен съюз Оливер Биерхоф, за да дискутират идеята за равно заплащане на футболистките в страната. Това каза Шолц на финала на европейското първенство, който изгледа на живо в Лондон.

„Г-н Биерхоф и аз имаме среща“, каза Шолц пред ARD. „Отивам във Франкфурт. Напълно съм убеден, че равното заплащане играе важна роля в подобни турнири.“

Шолц написа в Туитър в средата на юли, че подкрепя равното заплащане на играчите от женския национален отбор, което накара Биерхоф да покани канцлера за дискусия по темата.

Сълзи от радост и мъка след финала на Евро 2022 за жени
Евро 2022 жени Евро 2022 жени Евро 2022 жени
20

„Малко съм изненадан от изявлението. С удоволствие ще го поканя“, каза Биерхоф тогава, посочвайки рекордно висок бонус от 60 000 евро за жените на Германия, ако спечелят Евро 2022.

Това обаче все още е далеч под 400 000 евро, които мъжете ще получат, ако спечелят световното първенство в Катар.

Германската националка Лина Магул наскоро призова за 2000 - 3000 евро месечна минимална заплата за германските футболистки и даде пример с Испания, където бе въведена минимална заплата.

Германските футболистки учат и работят, което според Магул не трябва да е необходимо за елитната дивизия.