0

П реди години Жорди Амат бе считан за един от талантите на испанския футбол.

Защитникът не успя да разгърне напълно потенциала, но все пак направи що-годе прилична кариера в отбори като Еспаньол, Райо Валекано, Бетис, Суонзи (Англия) и Юпен (Белгия). Сега е в Малайзия, където носи екипа на местния Джохар. С този тим Амат игра наскоро в злополучната контрола с Левски в Дубай. Двубоят бе прекратен, след като съотборникът му Фернандо Форестиери повали Филип Кръстев след удар с юмрук в лицето. Е, кариерата на Жорди може и да не се е развила кой знае колко успешно, но пък със сигурност е роден с късмет. Съвсем скоро той ще бъде обявен за принц на о-в Сиау, Индонезия, където тече трескава подготовка по церемонията. Титлата идва по майчина линия, тъй като нейният дядо е бил раджа на Сиау.

„Когато бях малък, баба ми каза, че съм престолонаследникът, но аз си мислех, че това е само приказка и нищо повече“, обяснява Амат и казва, че все още му е трудно да повярва.

Бранителят е роден в Канет де Мар, малко градче в близост до Барселона, където започва в местния Еспаньол. Играл е за всички юношески и младежки формация на Испания. Има и два мача за непризнатия официално национален отбор на Каталуния. Преди няколко месеца благодарение на индонезийската си баба, която живее в Нидерландия, Амат успя да вземе паспорт. Това му позволи да изиграе четири срещи за националния отбор на Индонезия и, разбира се, да стане един раджа на о-в Сиау. Самият футболист призна, че не е много наясно с бъдещите си задължения, но ще търси начин да ги съвместява със спорта. В момента той учи езика бахаса и казва, че ще работи за подобряването на финансовото състояние на хората на острова.

Амат подчертава, че индонезийците са много привързани към него и се отнасяли много добре.

„Много е красиво, с кристално чисти води, много девствено и с един от най-активните вулкани в Индонезия“, така описва острова бъдещият му раджа.

Остров Сиау, в индонезийската провинция Целебес, има площ от 160 квадратни километра и е популярен с вулкана Карангетанг. Там живеят около 45 000 души.