0

Л ео Меси и Зинедин Зидан обмениха впечатления и похвали в разговор, организиран от общия им личен спонсор Adidas, в който аржентинецът и французинът изразиха взаимно възхищение и в който Лео говори какво означава Диего Марадона за него и всичките му сънародници.

„Жалко е, че не можах да играя с теб“, призна Зидан, а Лео му върна комплимента: „Много ти се възхищавам. Нямахме късмета да играем заедно, но малко един срещу друг, и после като треньор (Зидан). Винаги с уважение и възхищение към всичко, което направи и продължаш да правиш.”

Важна част от разговора се въртеше около Марадона. „За аржентинците 10 е много специално число, защото когато говорите за №10 и Марадона автоматично идва наум. 

Цял живот тези от нас, които сме израснали с футбола, сме искали да бъдем като него. Желанието винаги е било да се опитаме да копираме това, което направи Марадона“, призна Меси.

„За нас Диего е нещо много силно, което ще продължи да бъде там още много години, не се съмнявам. Преминава от поколение на поколение, моите деца знаят за Диего, без изобщо да са го виждали, от видеоклипове и това, което им казваме. 

За нас неговата фигура е много важна за всичко, което представляваше Аржентина и какво беше за света. 

Той беше играчът, на когото се възхищавахме, виждахме го независимо от възрастта, защото аз малко съм гледал Диего. Когато отиде в Нюелс, който вече беше във финалната си фаза, бях на  шест или седем години и не помня, също както на Световното първенство през 1994 г., когато бях малък и не помня толкова много.

Разбира се гледах видеоклипове и с всичко, което Диего означава за нас, той е нашият пример, нашият върховен идол“, продължи Лео.

Зидан пък призна, че неговият голям футболен идол е бил уругваецът Енцо Франческоли, легенда и на любимия му Олимпик Марсилия. 

„Моят пример беше Енцо Франческоли, който игра за Марсилия, един от синовете ми е кръстен на Енцо. Когато го видях, казах, че искам да бъда като него. Беше много елегантен, как се справяше с топката, такова нещо не се виждаше често.

Когато Енцо дойде, видяхме, че е друг футболист, нямаше много чужденци, беше магьосник с топката. Исках да правя същото.”

„Наистина харесвах Аймар“, продължи Меси, „играч, чийто начин на игра харесвах, в Ривер (Ривер Плейт) той също имаше страхотен отбор. 

Освен Диего (Марадона), който беше отделен случай, Пабло беше човек, на когото много се възхищавах като играч. Като дете не следях много европейския футбол.”

За Зидан Меси е „магия“. „Може да съм виждал нещата преди другите играчи, но ако аз мислех една секунда напред, то ти беше три секунди пред останалите. 

За всички хора, които харесват футбола, подобни играчи са различни. Има ги, но са малко, а като него - не. Лео е пример за всички, животът му е семейството и футболът. 

Мисълта, че той е способен да прави това, което прави на терена, кара хората да мечтаят. Когато той е на терена, другите имат самочувствие. Преди да получи топката, той вече знае какво ще направи”, обсипа с похвали играта на Меси французинът.

Зидан разкри на Меси защо е носил номер '5' в Реал Мадрид: "Флорентино Перес не обича да вижда играчи с номера 25, 30, 35... Той харесва номерата от 1 до 11. 

Санчис, който носеше '5', го остави, и Флорентино ме помоли да избера число от 1 до 10. Казах му „добре“, и избрах 5. 

В крайна сметка 5 е силно за мен сега, защото това е моята история с Мадрид. №10 е добър, но 5 също.“