0

Ш ведският нападател Златан Ибрахимович спусна окончателнто завесата на дългата си, изпълнена с трофеи, кариера, като неочаквано обяви оттеглянето си от футбола. Ветеранът съобщи решението си да се откаже от играта по време на церемония на терена след победата на Милан над Верона с 3:1 в последния кръг в Серия А в Италия.

"Това е моментът да се сбогувам с футбола, не само с вас", каза Ибрахимович на терена на "Сан Сиро".

"В момента има твърде много емоции за мен. Forza Milan и довиждане."

Очакваше се 41-годишният футболист просто да се сбогува с феновете на Милан, след като напускането му от седемкратните европейски шампиони беше обявено в събота.

Той се завърна в Милан в края на 2019 г. за втори път след предишния двугодишен период, в който спечели титлата в Серия А през 2011 г.

След завръщането си в клуба Ибрахимович беше ключова фигура за възвръщането на Милан към върха на италианския футбол, като помогна за излизането му от кризата и в крайна сметка за спечелването на Скудетото през миналия сезон.

"Първия път, когато дойдох тук, вие ми дадохте щастие, а втория път ми дадохте любов. Посрещнахте ме с отворени обятия, накарахте ме да се чувствам като у дома си, ще бъда миланист до края на живота си", обяви шведът.

В хода на кариерата си Ибрахимович спечели титли в Нидерландия (с Аякс), Италия (с Ювентус и Милан), Испания (с Барселона) и Франция (с ПСЖ). Единственият му голям европейски трофей е Лига Европа с Манчестър Юнайтед през 2017 година, когато обаче не игра на финала в Стокхолм заради контузия. Той игра и в САЩ за Лос Анджелис Галакси.

През този сезон той почти не се е появявал на терена за отбора на Стефано Пиоли, след като бе измъчван от контузии, като се завърна през февруари след операция на лявото коляно през май.

През юли подписа договор, който му носи около един милион евро фиксирана заплата, с големи бонуси, свързани с изяви и постижения.

Но 41-годишният футболист започна само един мач и се разписа веднъж за Милан през този сезон - при победата с 3:1 в Удинезе през март, в която стана най-възрастният голмайстор в историята на Серия А.

След това получи травма на прасеца по време на загрявката преди мача през април и приключи кариерата си извън игра, преди да разсее слуховете, че ще премине в Монца и ще се прицели в Евро 2024 с националния отбор на Швеция.