0

Х алфът на Реал Мадрид Джуд Белингам бе избран за Играч на сезона в испанската Ла Лига. 20-годишният англичанин имаше ключова роля за спечелването на 36 титла от Кралския клуб, предаде Ройтерс.

Белингам изпревари при гласуването съотборника си Винисиус Жуниор, Антоан Гризман от Атлетико Мадрид, Артьом Добвик от Жирона и голмайстора на Барселона Роберт Левандовски. 

Гласуването се проведе сред фенове, капитаните на клубовете и избрани експерти.

Британецът вкара 10 гола и добави 6 асистенции в 28 мача за първенство, като общо записа 23 попадения и 12 асистенции във всички турнири.


Белингам, който не успя да присъства на церемонията в Сардиния, тъй като се подготвя за финала на Шампионската лига в събота срещу бившия си отбор Борусия Дортмунд, заяви, че е поласкан от наградата.

"Искам да я посветя на съотборниците си, на треньорския щаб и най-вече на феновете на най-добрия клуб в света", написа той в съобщение. "Всеки път за мен е удоволствие да играя за отбора", добави той.

Англичанинът спечели и наградата за Играч на сезон 2022-23 в Бундеслигата като футболист на Борусия Дортмунд. 

Той и вторият в анкетата – Винисиус, отсега се очертаха като двама от фаворитите за спечелването и на Златната топка, особено при победа на финала на Шампионската лига.

Показателно е, че през последните 10 години играчи на Реал Мадрид са спечелили 5 пъти Златната топка (3 пъти Кристиано Роналдо през 2014, 2016, 2017), по веднъж Модрич (2018) и Бензема (2022), и то все в година, в която "кралският клуб" е триумфирал и в Шампионската лига.

През лятото Белингам и Винисиус, вече в съревнование помежду си, може да увеличат шансовете си при успех с националните си отбори – Англия и Бразилия, съответно на Евро 2024 и Копа Америка.

Източник: БТА