0

П ортугалия победи като гост Словакия с 1:0 и е начело в група J за Евро 2024 благодарение на гола на Бруно Фернандеш навръх 29-тия му рожден ден.

Но жест на звездата на португалците Кристиано Роналдо направо изправи косите на зрителите, които си блъскаха главите как е възможно той да остане на терена.

В 61-ата мин. При 1:0 за Португалия CR7 бе изведен идеално при точката на дузпата, но пропусна левашки да улучи топката. Жегнат от това Роналдо се хвърли в убийствен шпагат с бутоните напред в главата на вратаря на Словакия Дубравка, който остана проснат по гръб на терена.

И тук последва най-скандалното – шведският рефер Глен Ниберг пожали прочутия ветеран, като вместо написан червен картон, му показа само жълт. 

Оказа се, че Дубравка е извадил невероятен късмет, както сам той призна след мача: "Радвам се, че всичко завърши без контузия, че не ме улучи в лицето". Вратарят изпили нервите на Роналдо, като му спаси всички удари, а след мача спортсменски добави за опасното влизане на португалеца: "Това е футбол, той е роден нападател, аз не се чувствам по същия начин".

С победата Португалия дръпна с 5 точки пред втория в група J с 15 точки от 15 възможни под ръководството на Роберто Мартинес. Словакия е на второ място в класирането с 10 точки, тъй като претърпя поражение за първи път в квалификациите.

Лукас Хараслин беше най-близо за домакините, като уцели гредата, преди Фернандеш да нанесе удар в 43-ата минута.

В същата група Босна и Херцеговина победи вкъщи Лихтенщайн с 2:1, а Люксембург се наложи у дома над Исландия с 3:1.

Зад лидера Португалия, който при 5-те си победи от 5 възможни не е допуснал нито един гол във вратата си, са Словакия и Люксембург с по 10 точки, Босна е с 6, Исландия е с 3, последният Лихтенщайн няма точка от 5 мача.