0

С елекционерът на националния отбор на Украйна по футбол Олександър Петраков заяви, че играчите му ще закачат в съблекалнята знаме, изпратено им от войници от фронтовата линия, преди плейофа срещу Уелс за класиране на Мондиал 2022 тази вечер.

Украйна победи Шотландия и си осигури мач срещу Уелс в Кардиф. Това бе първи официален двубой за футболистите на страната от началото на Руската инвазия.

„Ситуацията наистина е много тежка в Украйна и не всеки има възможност да гледа футбол заради всички проблеми. Независимо от това ние ще бъдем концентрирани в срещата довечера. Лично аз нямам комуникация с някои от войниците, но играчите писаха до такива и получиха знаме от военните зони, което обещахме да закачим в съблекалнята“, разкри Петраков.

Победа над Уелс ще означава класиране за световното първенство по футбол за едва втори път в историята на Украйна като независима държава. Уелс пък има шанс да стигне до първото си участие на Мондиал от 64 години.

Звездата на националния отбор на Уелс Гарет Бейл заяви, че бъдещето му във футбола не зависи от резултата в плейофа срещу Украйна за класиране на Мондиал 2022. Бейл вече потвърди, че се разделя с испанския Реал Мадрид. 32-годишният футболист е свързван със завръщане в английския Тотнъм, където игра под наем през сезон 2020/2021.

„Не бих казал, че бъдещата ми кариера зависи от предстоящия двубой. Сега мисля само за това, което ни предстои. Чака ни важен мач, върху който сме концентрирани“, коментира Гарет Бейл и добави, че вече има доста оферти за нов клуб.

Той добави, че няма да се извинява на Украйна, ако националният отбор на Уелс ги отстрани в квалификациите, за да стигне до първото си участие на Мондиал от 1958 година насам.
„Колкото и ужасно да звучи, не. Това е футболен мач, състезание и искаме да се представим добре“, заяви Бейл на въпрос дали би се извинил, ако разочарова феновете на Украйна.

„Всички съчувстваме на Украйна. Спортът обединява всички. Разбираме какво би означавало за тях, но ние също искаме да се класираме за Катар“, добави Гарет Бейл.

В същото време стана ясно, че Украйна планира да поднови футболните първенства в страната през август, въпреки военните действия, а решението е било одобрено от президента Володимир Зеленски.

Председателят на местната футболна федерация Андрий Павелко съобщи за агенция АП за разговорите със Зеленски и ръководството на европейската и световната футболна централа, за да се намери най-безопасният вариант мачовете при мъжете и жените в страната да бъдат подновени.

„Говорих с нашия президент Володимир Зеленски за това колко важен е футболът, за да откъсне хората от проблемите. За децата, за възрастните, за всички, които са фокусирани върху войната. Футболът има силата да помага на хората да мислят за бъдещето. Затова взехме решение, че се подновим първенствата на всякакви нива през август“, заяви Павелко.