0

Ф иналът за купата по футбол в Чехия бе помрачен от хулигански скандал. След победата на Спарта Прага с 2:1 над Виктория Пилзен, привърженици на двата отбора нахлуха на терена и влязоха в ожесточени сблъсъци, както съобщи агенция CTK в сряда вечерта.

Наложи се намесата на полицията, за да раздели феновете на двата отбора. 

Обществената телевизия CT показа свои репортери, замеряни със сгъваеми столове.

Няма данни за пострадали. След като полицаите възстановиха реда, трофеят най-накрая беше предаден на победителите.

Решителната среща се игра на “Доосан Арена” в Пилзен, но домакините от Виктория не се възползваха от това.  В 79-ата минута Сампсън Дуех от Виктория си отбеляза автогол, а в 85-ата минута неговия колега Павел Сулц получи червен картон. Все пак в 87-ата минута Томаш Хори изравни, но в добавеното време Велко Бирманчевич донесе купата във витрината на Спарта Прага, която е по номер осем за тима.

В събота Спарта Прага си осигури шампионската титла за втори пореден път с победа с 5:0 над Млада Болеслав. След това няколко фенове на победените домакини изтичаха на терена.

Тогава чешкият вътрешен министър Вит Ракушан обяви свикването на работна група, съставена от представители на полицията и футболни организации и клубове, за да обсъди възможно затягане на мерките за сигурност.