0

Р ано тази сутрин (българско време – б.р.) се откри 48-ото издание на Копа Америка 2024, а всички погледи са вперени в Лионел Меси. Това е разбираемо, защото това е първият подобен турнир, който се провежда в САЩ от 2016 г. насам и точно там капитанът на аржентинския национален отбор прави отличен сезон с клубния си отбор. Той изживява своята втора футболна младост и ще се опита да поведе „гаучосите” към славата и трофея в надпреварата. Но той съвсем не е единствен. На тази сцена през юни и юли ще се изявят много футболни виртуози, които имат фантастични кариери в европейски и световни клубове. Освен Меси тук е триото от Реал Мадрид Винисиус, Родриго и Федерико Валверде, които определено хващат окото. Има много таланти, които играят в отбори като Манчестър Сити, Ливърпул, Байер Леверкузен и други. Goal.com класира 20-те звезди, който се очакват да блеснат на турнира. 19 от тях ще се опитат да отнемат от славата на Меси, който бе избран за №1 на последния турнир, когато Аржентина спечели рекордната си 15-а титла (Уругвай е също с толкова трофея – б.р.).

1. Лионел Меси, Аржентина

Кой друг? Да, той може да е натрупал повечко години, но продължава да е звездата на своя Интер Маями. Той трябваше да се пребори с много контузии, но продължава да бъде безспорната звезда на аржентинския отбор и на турнира Копа Америка като цяло.

2. Винисиус, Бразилия

Има ли друг футболист освен Меси, който има толкова голямо влияние върху своя отбор? Неймар го няма и в такъв случай диригентската палка в „селесао“ се поема от Винисиус. Той затваря феноменален сезон с екипа на Реал Мадрид и по всичко личи, че може да продължи победния си ход и с националната фланелка това лято.

3. Федерико Валверде, Уругвай

Халфът се издигна от анонимен герой до суперзвезда. Валверде подобряваше играта си за Реал Мадрид с всяка изминала година. Започна да впечатлява с националната фланелка, демонстрира отлични качества и даде на своите сънародници увереност, че ерата след Едисон Кавани няма да бъде толкова мрачна за „урусите“.

4. Алисон, Бразилия

Пропусна много ценни игрови минути заради контузии, но продължава да бъде един от най-добрите вратари на планетата. Ако е на линия, 9-кратните шампиони в турнира ще разполагат с надежден играч под рамката на вратата, нещо, с което малко отбори могат да се похвалят.

5. Лаутаро Мартинес, Аржентина

Getty Images

Мартинес отмята един от най-успешните си сезони с клубния си отбор Интер. Нападателят завърши на шесто място в европейската голмайсторска класация с отбелязани 24 гола в първенството. Остава открит въпросът дали той ще може да бележи по същия начин и за националния отбор. Серия от неубедителни мачове поставиха под въпрос титулярното му място в селекцията на Скалони.

6. Родриго, Бразилия

Той вече не е забравеният герой на Реал Мадрид. Крилото изигра най-добрия сезон в кариерата си до този момент. Бе замесен в цели 25 от головете на „лос бланкос“ през кампанията. Въпреки това още не е оставил своя отпечатък в националния отбор. Все пак голът му в мача срещу САЩ показа, че страната му може да разчита на него в ключови моменти.

7. Кристиан Пулишич, САЩ

Всички надежди за добро представяне на отбора на САЩ са свързани с Капитан Америка. Домакините се стремят към добро представяне на родна земя преди кампанията за Световното първенство през 2026 г. Ако Пулишич е във форма и на терена, такова представяне винаги може да се очаква.

8. Хулиан Алварес, Аржентина

Алварес беше една от изгряващите звезди на Световното първенство през 2022 г. През последните 18 месеца той не е намалявал темпото, което му позволи да вдигне световната купа с екипа на националния отбор. За да е успешна, формулата на Лионел Скалони, която прави Аржентина почти непобедима, включва върхово представяне на Алварес рамо до рамо с Меси.

9. Габриел, Бразилия

Арсенал имат най-добрата защита във Висшата лига и заслугата за това е на Габриел. Железният централен защитник оформи непробиваем тандем с Уилям Салиба. В отбора на „селесао“ той е част от подобна двойка, но с участието на Маркиньос.

10. Дарвин Нунес, Уругвай

Кой сезон от сериала „Дарвизи” ще дават това лято? Когато има ден, Нунес се представя като нападател от световна класа, той е в състояние сам да обърне всеки мач със своята скорост и мощ. В най-лошия случай прави непростими пропуски от чисти позиции. Уругвай ще трябва да приемат както добрите, така и лошите му страни и да се надяват версията на играча, който обръща мача, да вземе превес и футболистът на Ливърпул да класира страната си до по-късните фази от надпреварата.

11. Алексис Макалистър, Аржентина

Той ли е хитът на сезона? Макалистър може да играе на всяка позиция в халфовата линия както на клубния си, така и на националния отбор. В селекцията на Аржентина той играе изнесен напред, зад гърба на централния нападател.

12. Роналд Араухо, Уругвай

Един от най-добрите централни защитници в Европа и основната причина да е толкова назад в класацията е свързана с посредствения сезон на клубния му отбор Барселона в Ла Лига. Въпреки това с ръка на сърцето може да кажем, че Араухо е ролс-ройсът на защитниците. Ако Уругвай се изправи срещу Бразилия в по-късните етапи от надпреварата, опитът му и детайлното познаване на силните страни на Винисиус могат да се окажат от решаващо значение за изхода на двубоя.

13. Луис Диас, Колумбия

.

 .
Getty Images

Сезонът на Луис Диас в Ливърпул не може да бъде оценен еднозначно, но когато играе за националния отбор, той винаги се представя на по-високо ниво. Формата му достигна своя връх в паметния мач срещу Бразилия (2:1) през 2023 г. от квалификациите за Световното първенство. Способен е да носи на гърба си целия колумбийски отбор.

14. Бруно Гимараеш, Бразилия

Стълбът в бразилската халфова линия. Гимараеш е играчът с най-постоянно ниво на изява с екипа на Селесао. От него не може да очаквате и няма да видите атрактивни самба изпълнения на терена. Той е човекът на твърдите единоборства и контрола на топката. Срещу Нюкасъл никой мач не е бил лесен, просто защото го имат в отбора си.

15. Едер Милитао, Бразилия

Този сезон трябваше да принадлежи на Милитао, но още в първия мач от кампанията на Реал Мадрид скъса кръстни връзки на коляното и това го извади за дълго от терена. Той успя да се пребори, възстанови се от контузията и е готов за игра. От него се очаква да подсили 5-кратните световни шампиони в дефанзивен план. Може да играе както като централен, така и като десен защитник.

16. Леон Бейли, Ямайка

Бейли може да стане изненадващ претендент за отличието за най-добър играч на първенството. Крилото на Астън Вила беше безценно попълнение в атаката за формацията на Унай Емери, а през целия сезон бе сред най-ефективните офанзивни футболисти във Висшата лига. Той имаше известни пререкания с футболната федерация на Ямайка и включването му в националния отбор беше под въпрос, но търканията вече са изгладени и „реге бойс“ отново са смъртоносни.

17. Алфонсо Дейвис, Канада

Формата на Дейвис под ръководството на Томас Тухел определено тръгна надолу, но бързоногото ляво крило все още може да решава завързани мачове на високо ниво. Най-вероятно той ще бъде натоварен с по-офанзивни функции в селекцията на Канада с идеята, че скоростта и техниката му ще вдигнат нивото на „шумните съседи на САЩ”.

18. Емилиано Мартинес, Аржентина

Ел Дибу (прякорът идва от герой в популярен аржентински сериал и на испански означава буквално Художника - б.р.) е обичан от аржентинците и мразен от всички останали. И това положение го устройва идеално. Той е всепризнат майстор при спасяването на дузпи. Върхът в кариерата му беше Световното първенство в Катар, където заключи вратата си. Изпълнителите на дузпи изпитват притеснение и страх, когато той е под рамката на вратата.

19. Лукас Пакета, Бразилия

Пакета така и не успява да намери себе си в мачовете на Уест Хем, но с фланелката на националния отбор е просто великолепен. Той е типичният номер 10 и организира играта на бързите нападатели. Има изящна техника, но може и да влиза твърдо в единоборствата, когато се налага.

20 Антони Робинсън, САЩ

В по-голямата част от изминалия сезон „Джедаят” беше най-добрият ляв бек във Висшата лига. Левият бек на Фулъм е стабилен в отбрана и не пропуска да се включва в атаките на своя отбор. Добро представяне на шампионата може да му спечели трансфер в по-голям клуб.

Томас Хиндъл, Goal.com