Р одената в Нигерия представителка на Бахрейн Салва Насер спечели титлата на 400 м при жените в Доха, Катар.

Родената в Нигерия представителка на Бахрейн Салва Насер спечели титлата на 400 м при жените в Доха, Катар.

21-годишната Насер направи уникално бягане и се превърна в една от сензациите на световното първенство по лека атлетика. Тя финишира за 48,14 сек., което я направи най-младата шампионка на 400 м и я изведе на трето място във вечната ранглиста в дисциплината. Първа и втора в класацията са легендарните Марита Кох (ГДР) – 47,60 сек през 1985 г., и Ярмила Кратохвилова (Чехословакия) – 47,99 сек през 1983 г.

Любопитното е, че до 2016 г. Салва Насер тренираше при българския треньор Янко Братанов. Пред bgathetic.com Насер коментира: "Вие сте от България! Хубави лагери правихме там с Янко Братанов. Спомням си добре. По време на бягането не знаех, че се движа толкова бързо. Но когато пресякох финала и видях времето, бях много щастлива."

След отсъдения втори бронзов медал в хвърлянето на чук, организаторите на световното връчиха още един бронз и на 110 м с препятствия за испанския лекоатлет от кубински произход Орландо Ортега. На финала Омар Маклауд от Ямайка падна и закачи Ортега, а по-късно жалбата на испанската федерация бе уважена.