Р уските треньори на националния ни отбор по биатлон Александър Касперович и Виталий Норицин са разкрили тайната на добрата стрелба на състезателите от австрийския, германския и руския тим.

Руските треньори на националния ни отбор по биатлон Александър Касперович и Виталий Норицин са разкрили тайната на добрата стрелба на състезателите от австрийския, германския и руския тим.

Става въпрос за специално изследване с компютър, което посочва грешките на всеки биатлонист в най-важните за стрелбата показатели - стойката, натиска на спусъка, приклада и натягането на ремъка. Норицин е направил връзката с Университета по спортна подготовка в Залцбург (Австрия), където се провеждат тестовете и националите ни вече преминаха изследването. На всеки от тях бе отделен по час и 15 мин., като

специални датчици и платформи засичали всяко движение

на човека и пушката. Цената на теста е 130 евро. Анализът показал куп грешки при състезателите ни, но специалистите, които разчитат резултатите, са дали и препоръки как те да бъдат поправени, за да се подобри стрелбата на нашите във важния олимпийски сезон преди игрите в Пекин 2022, разкри за „Монитор” помощник треньорът Борислав Панков.

„Състезателите много искаха да се тестват, след като разбраха за този компютър. Изследването се провежда на стрелбище 2 етажа под земята. Вече имаме насоки за работа, като за всеки от тях ни дадоха конкретни инструкции. Предстои да решим от кои ще започнем, но е хубаво, че имаме отправна точка”, заяви Панков.

При Владимир Илиев, например, се оказало, че стойката на прав е нестабилна и от там идват проблемите в стрелбата. За лидерката при жените Милена Тодорова пък

са препоръчани упражнения за баланс

Най-много грешки компютърът установил при нагласянето на ремъка, който се оказал или много натегнат, или много отпуснат при отделните състезатели.

Отборът в момента е в България, където националите се готвят по клубовете си, преди следващия лагер на тима в австрийския курорт Рамзау. Днес пък мъжете и жените ще направят първа среща с новата психоложка – професор Татяна Янчева, която от много години работи и с националките по художествена гимнастика.