Ч етирима елитни български спортисти - олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, бяха удостоени с престижни награди. Олимпийската шампионка в каратето Ивет Горанова, световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова, европейският шампион по джудо Ивайло Иванов и олимпиецът с брутално отнет медал след съдийско решение в шангите Христо Христов бяха удостоени с наградата „Почетен факлоносец на мира“. 

Четирима елитни български спортисти - олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, бяха удостоени с престижни награди. Олимпийската шампионка в каратето Ивет Горанова, световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова, европейският шампион по джудо Ивайло Иванов и олимпиецът с брутално отнет медал след съдийско решение в шангите Христо Христов бяха удостоени с наградата „Почетен факлоносец на мира“. 

Така те се наредиха до големи личности и легенди в спорта и извън него, като Карл Люис, архиепископ Дезмънд Туту, Били Джийн Кинг, а също и Николина Чакърдъкова, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов и др., които също се окичиха с престижния медал. Смисълът на наградата е да се насърчават хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира, проявите на сила на духа, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. Част от 40-годишната история на Пробега на мира през годините пък са били Майка Тереза, Нелсон Мандела, папа Йоан Павел II.

"Когато човек има мечти, следва ги и вярва в себе си, може да постигне всичко. Вярвам, че

тази награда е мост между страните по света

и ги обединява по един уникален начин, защото спортът е език, който няма нужда от превод, където и да отидеш", заяви Ивет Горанова. За Станимира пък това е медал на добротата и мира:

"Спортът е най-силното оръжие да бъдем по-добри. Аз съм мечтател и знам, че можем да живеем в една красива приказка. Повярвайте, че можем да променим света. Призьорите бяха изненадани с поздрав лично от легендата на българския футбол Христо Стоичков.

"Получихте една безценна награда Това не е просто медал от вашата бляскава колекция, тази награда е символ на стремежа за мир и разбирателство на цялото човечество и вие сте нейните най-достойни носители. Продължавайте да давате пример и да бъдете гордостта на България", каза им чрез видеовръзка Стоичков. Той подари на всеки от четиримата книгата си "Христо Стоичков : Историята" със свой автограф.