0

П олякът Хуберт Хуркач, №16 в турнира, надигра поставения под №5 руснак Андрей Рубльов с 6:3, 3:6, 7:6 (8) за 2 часа и 9 минути и спечели титлата на турнира по тенис в Шанхай от сериите "Мастърс" с награден фонд 8,8 милиона долара. 

Победата във финала донесе на поляка 1 262 220 долара от наградния фонд, на победения Рубльов останаха 662 360 долара.

Това е втора титла на Хуркач от турнирите "Мастърс", като стана и първият победител в турнира в Шанхай от 2019 година, когато с титлата ликува руснакът Даниил Медведев. 

През последните три години състезанието не се състоя заради стриктните мерки против коронавирус.

Полякът започна по-добре мача с пробив в шестия гейм след който поведе с 4:2. Той бе безупречен при сервиса си и взе сета с 6:3.

Във втория сет обаче ролите се размениха и Рубльов, който отстрани на полуфиналите Григор Димитров, стартира с 3:0. След това всички си взимаха подаванията до 6:3 за руснака.

В решителната част и двамата взимаха подаванията си, но при 5:4 в своя полза Хуберт Хуркач изпусна мачбол. Съперникът се възползва и изравни, стигна се до тайбрек. 

В него Рубльов изпусна един мачбол, след това съперникът му пропусна две възможности да приключи мача, но не сбърка при третата и спечели инфарктния тайбрек. В полза на поляка бе и умората на съперника му от тежкия полуфинал с Григор Димитров, спечелен от Рубльов за двойно повече време на корта в сравнение с победата на Хуркач над Себастиан Корда.

На финала Хуркач направи 21 аса в мача срещу 13 за съперника си и имаше повече точки на първия си сервис. 

Полякът бе и по-ефективен на ретур при първия сервис на Рубльов в този мач, който се реши от твърде малко детайли, както става между равностойни и класни противници.

ИЗТОЧНИК: БТА