0

Н ационалният състезател Александър Божилов донесе бронзов медал в оспорваната надпревара от Европейската купа за младежи в Табор, Чехия. 17-годишният ни талант се състезаваше със 72 представители от цяла Европа, които се хвърлиха на 750 м плуване, 20 км колоездене и 5 км бягане.

Общото време на Божилов бе 59:01 минути, шампион с 58:11 минути стана унгарецът Залан Хобор, а втори завърши Джовани Аруфо (Ит) с 58:48. Това е второ поредно трето място на подиум за Европейската купа за Александър, който взе бронз и в Изворани (Румъния), а на световното за младежи по акватлон (плуване+бягане) в Ибиса през май завърши 4-ти, като медалът му се изплъзна за 2 секунди.

Божилов е състезател на СКПСТ „Космос“ – София. Спортната му кариера започва с плуване покрай големия му брат Петър Божилов и техния баща – Борис Божилов, който е техен треньор. С триатлон се занимава спорадично в миналото, допреди 3-4 години, когато успехите му на държавните първенства по триатлон и лека атлетика го изведоха до шампионските титли в двата спорта и вземе твърдото решение да замени плуването с триатлона и в частност – акватлона.