0

Б ългарският национал Зинга Барбоса Фирмино зае 5-о място във финала на европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години в Банска Бистрица (Слвк).

Навършилият преди 2 седмици 17 години живеещ в Ямбол бургазлия с анголска кръв регистрира 15,08 метра. Той направи 6 успешни опита, като 4 от тях бяха от поне 14,83 метра. На Фирмино, чиято спортна кариера започва като баскетболист на Черноморец Бургас, после преминава през спринта, за да стигне да намери себе си в тройния скок, не му стигнаха само 3 сантиметра за бронзов медал, който бе спечелен с 15,11 метра.

Шампион в дисциплината стана французинът Иманюел Идина, записал рекорд за сезона за тази възрастова група от 15,85 метра. Той постигна този резултат при последния си опит, но и преди това вече си бе гарантирал златото с 15,57 метра.

Сребърен медалист стана италианецът Франческо Кроти с 15,49 метра, а на почетната стълбичка се качи и германецът Бенедикт Маурер, който записа 15,11 сантиметра.

Зинга Барбоса Фирмино бе последният български участник на европейското първенство в Банска Бистрица. От него националите се прибират с общо 4 медала - злато, сребро и два бронза. Радина Величкова стана шампионка в бягането на 100 метра при девойки и бронзова медалистка на скок дължина, повтаряйки постижението на своята знаменита треньорка Ива Пранджева с 2 отличия от един и същ голям шампионат. Димо Андреев спечели сребро в хвърлянето на чук, докато Християн Касабов завоюва бронз на 110 метра с препятствия при юношите.