0

Н ад 350 бъдещи спортни таланти застанаха на старт в надпреварите от първото издание на „София вело шоу”. Инициираният от „София – европейска столица на спорта“ и „Долчини про тийм“ празник включваше състезания в 4 възрастови групи, конкурси и забавни игри, томболи с награди. Събитието бе проследено от хиляди, избрали неделната утрин за разходка и активности в обновения „Западен парк”.

Участниците стартираха по изцяло обезопасен и съобразен с възрастта им маршрут, като съобразно възрастовата група правеха 1, 2, 3 или 4 тура. Точно както в изпитанията на елитните колоездачи, всеки участник получи стартов пакет с номер, бонус част от вело екипировка и паметна грамота. Състезанията се проведоха при строго спазване на наредбите – с пилотен професионален велосипедист, множество следящи за сигурността и феърплея комисари по трасето и с връчване на жълтата фланелка на победителя.
Големият брой записани с безплатната регистрация наложи добавянето на още една възрастова група и организирането на квалификации преди финалните гонки. Призьорите получиха медали и много предметни награди, а за най-млад участник бе отличена Симона Петрунова. За отличното настроение и многото усмивки по лицата допринесе атрактивната водеща Петрана Петрова, която подгря състезатели и придружаващите ги роднини преди важните стартове.

Призьорите бяха поздравени и отличени от Христо Копаранов – общински съветник и член на УС на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Любомир Венков – управител на „Долчини“, Дамян Диков - изпълнителен директор на „София – европейска столица на спорта“ и Николай Стоилов – спортен директор на събитието.

„Децата обичат да спортуват и ние следва да им предоставяме повече възможности за активен и здравословен живот. Колоезденето и бягането са сред най-достъпните, да си пожелаем да виждаме все повече хора да спортуват в този парк”, каза Копаранов при закриването на празника. В края организаторите благодариха на родителите за това, че са записали и довели за участие техните деца и отсега ги поканиха на следващото издание на „София вело шоу” идното лято.

Призьорите на „София вело шоу”:

Деца (5-6 г.): Димитър Славов, Максимилиян Янчев, Димитър Вълчанов

Деца (7-8 г.): Кристиян Алексиев, Йоан Диканаров, Калоян Карабожилов

Деца (9-10 г.): Явор Демерджиев, Александър Манев, Димитър Диканаров

Деца (11-12 г.): Тервел Загарьов, Александър Тодоров, Радослав Проданов

Най-млад състезател: Симона Петрунова