0

А дреналинен трансграничен съспенс беляза 14-ото издание на най-стария и класически регионален планински маратон „Пирин Рън“. 70 участници от 5 нации на 2 континента се пуснаха по 13-километровото трасе на емблематичното състезание. 58 от тях преодоляха 1919-метровата денивелация от моравата между началната станция на кабинковия лифт и „Кемпински Хотел Гранд Арена Банско” до връх Вихрен.

Финалът на надпреварата, която е част от веригата „5 планини”, включваща още „Осогово Рън”, „Балкан Рън”, „Рила Рън” и „Витоша Рън”, бе повече от дежавю. Защото триумфът на заветната кота на 2914 метра бе за най-титулувания у нас алпийски маратонец Шабан Мустафа (1:47,30 ч), който държи абсолютния рекорд на „Пирин Рън” с 8 победи от 10 участия.

По-интересно бе, че за първи път в топ-а на класирането се появи представител на Африка. 39-годишният мароканец Абдела Таграфет, който е 296-ия в световната ранглиста, завърши на 2-ро място на почти 6 минути зад 45-годишния ас от Сунгурларе. Трети се нареди Милко Еленски, финиширал цели 13 минути след Абдела.