0

А мериканският журналист Грант Уол, който работи за CBS Sports и автор на книга за Дейвид Бекъм е бил арестуван на Световното в Катар. Това е станало преди мача САЩ  - Уелс (1:1), а причината е, че е носил тениска с цветовете на дъгата. 

"Когато отидох на стадиона с тениска с цветовете на дъгата в подкрепа на ЛГТБ-обществото охраната не ме пусна. Задържаха ме за 25 минути и ме накараха да сваля фланелката. Написах за това в туитър. После един от охранителите ми взе телефона. Измина почти половин час. Охраната отказваше да ми върне телефона, а също така ми казаха, че фланелката ми е "политизирана" и трябва да я сваля. Аз разбира се отказах.

Мой приятел от New York Times - Ендрю Дас, който минаваше покрай мен също бе задържан след като му разказах какво се случи с мен, разказва Уол. - После ме накараха да се обърна към камерата за видеонаблюдение. Един от охранителите ме попита: "Вие от Великобритания ли сте?" Аз му отвърнах "От Ню Йорк". Това вече започваше да ме дразни. Накрая пуснаха Ендрю, а после дойде шефа на службата по безопасност и ми се извини".

Един от охранителите казал на американския журналист, че са опитали да го предпазят от фанатици в стадиона и затова са го накарали да си свали фланелката. От ФИФА също са се извинили на журналиста. "Този епизод ме накара да се замисля, как обичайно действат катарците когато не ги гледа целия свят", написа Грант Уол в своя сайт.