0

И звестният американски спортен журналист Грант Уол почина в Катар по време на мача между Нидерландия и Аржентина от четвъртфиналите. 49-годишният американец се почувствал зле по време на първото продължение, получил е медицинска помощ на стадиона, но лекарите не са успели да го спасят. Новината за смъртта му бе потвърдена от федерацията на САЩ. 

„Цялото футболно семейство на САЩ е с разбито сърце след смъртта на Грант Уол. Футболните фенове и висококачествената журналистика знаеха, че винаги можем да разчитаме на Грант да предостави интересни и забавни истории за нашата игра и нейните основни играчи: отбори, футболисти, треньори и многото личности, които превръщат футбола в основен спорт“, се казва в съобщението.

Уол беше един от големите критици на световното в Катар. В началото на първенството той не бе допуснат на стадиона за мача САЩ – Уелс, тъй като носеше тениска с цветовете на дъгата, като бе задържан заради това. 

В последните дни той се е оплаквал от болки в гърдите. Преди няколко дни Уол сам съобщи, че не се чувства добре: „Тялото ми най-после ме изостави. Три седмици с малко сън, много стрес и много работа могат да направят това с теб. Това, което беше настинка в последните 10 дни, се превърна в нещо по-тежко преди мача на САЩ а Нидерландия. Можех да усетя ново ниво на натиск и дискомфорт в гърдите. Отидох в клиниката на медийния център, те ми казаха, че вероятно имам бронхит. Дадоха ми антибиотик и някакъв тежък сироп за кашлица. Чувствам се по-добре в последните часове, но все още не съм много добре.“

Неговият брат – Ерик Уол, обаче смята, че има нещо подозрително в смъртта му.

„Аз съм причината той да носи тениска с цветовете на дъгата. Брат ми беше здрав. Той ми каза, че получава смъртни заплахи. Не мисля, че брат ми просто умря, мисля, че те го убиха“, каза Ерик Уол във видео в социалните мрежи.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино изрази съболезнования, а американските власти съобщиха, че са в контакт с Катар, за да изяснят случилото се. 

Това бе осмото световно, което Грант Уол отразява. Първият мондиал, на който работи, е в САЩ през 1994.