0

А ржентина е новият световен шампион по футбол! „Гаучосите“ детронираха първенеца от 2018 г. Франция, като го победиха след изпълнения на дузпи след 2:2 в редовното време, 3:3 в продълженията и 4:2 при дузпите.

Вратарят на Аржентина Мартинес хвана дузпата на Коман, а после и Чуамени сгреши за Франция. 

Така Аржентина триумфира за трети път в историята си със световната титла след 1978 и 1986. 

Франция остава с две (1998 и 2018) и не успя да стане първият тим след Бразилия преди 60 години, спечелил купата в два поредна шампионата. 

Геният Меси изведе своя тим напред още в 23-ата минута, когато реализира дузпа, отсъдена за нарушение на Усман Дембеле срещу Анхел ди Мария. Самият Ди Мария бе в прегръдките на своите съотборници, след като в 36-ата минута вкара отблизо след бърза контраатака и подаване на Алексис Мак Алистър. 

Звездата на Франция Килиан Мбапе върна френските надежди в 80-ата минута. Той вкара от дузпа, отсъдена за нарушение на Николас Отаменди срещу Рандал Коло Муани. Само две минути по-късно възродените "петли" нанесоха втори шокиращ удар на Аржентина, като точен отново бе Мбапе, който се разписа след пас на Маркъс Тюрам. 

В самия край на редовното време капитанът и страж на Франция Юго Лорис спаси вратата си от попадения след страховит шут на Меси и се стигна до продължения.

Така се стигна до 109-ата минута, когато класата на Аржентина в атака си каза думата. Меси, Мартинес и Фернандес разиграха добре. Халфът на Бенфика изведе Лаутаро вляво от вратата. Той стреля силно, но Лорис спаси. Топката обаче стигна до Лионел Меси, който отблизо вкара топката във вратата. Там бе Жюл Кунде, който изчисти топката, но не и преди тя да е преминала голлинията с пълния си обем - гол за Аржентина. 

Дълбоко във второто продължение Франция успя да натисне в търсене на трети гол и получи страхотен шанс, след като бе отсъдена дузпа за "петлите" за игра с ръка на Гонсало Мотниел. Отново Мбапе се нагърби с изпълнението и в 118-ата минута изравни резултата - 3:3.