0

М ечтата на Силвия Аздреева да стане първата българка, стъпила на страховития К2 (8611 м), е на път да се сбъдне. 37-годишната петричанка всеки момент ще щурмува втория по височина връх на планетата, след като миналия май изкачи Еверест и Лхотце само за 27 часа.

Във Фейсбук Аздреева издаде как са протекли последните й дни в планината Каракорум между Пакистан и Китай. „Докато повечето от вас пекат кълки на морето, моята аклиматизационна ротация до 7000 метра завърши успешно! Възстановявам се на Базовия лагер и с нетърпение очаквам атаката към върха скоро. Снимката е от една от най-техничните части на К2, а именно House Chimney - преминава се с голям зор, а и май отключих клаустрофобия от тази тясна 30-метрова красота”.

House's Chimney в превод означава Коминът на Хаус и е кръстен на американския алпинист Бил Хаус. Тази пукнатина в скалната стена, разположена на K2, се намира на 6600 м и се смята за най-безопасния маршрут към върха. Бил Хаус пръв минава по него през 1938 г.

Експедицията на Силвия е водена от известния Мингма Давид Шерпа, който заедно с гостувалия неотдавна в София Нирмал Пурджа управлява фирмата Eliteexped. Самият Пурджа трябваше днес да достигне най-високата точка на Гашербрум 1 (8034 м) заедно с катарската принцеса Асма Ал Тани. Миналата година Аздреева се сприятели с принцесата по време на изкачването на Еверест.

Колкото до К2, Мингма Шерпа обяви, че са опънати въжета до Лагер 3 (7250 м) и написа: „С нетърпение очакваме последната атака на върха за нашата експедиция, подхранвана от решителност, работа в екип и несломим дух на отговорно катерене“. 34-годишният Мингма е човекът, изкачил най-бързо Еверест и К2, както и най-младият, осъществил короната от 14-те осемхилядника. Припомняме, че българските изкачвания на К2 са на Боян Петров (31 юли 2014-а, без шерпи и кислород) и на Стефан Стефанов (25 юли 2019 г. с допълнителен кислород и помощ от шерпи). В зимния опит през 2021-ва участваше и Атанас Скатов, който намери смъртта си под върха. По склоновете му на 18 юли 2010 загина и Петър Унджиев.