0

Българската представителка на Турнира на претендентките Нургюл Салимова завърши с реми с черните фигури срещу Александра Горячкина в последния 14-и кръг в Торонто. Така нашата млада (най-младата от всички на турнира) и талантлива шахматистка завърши с 5.5 точки на седмото място в класирането. Такъв актив записа и Анна Музичук, но тя единствена пък не можа да постигне нито една победа в надпреварата. Благодарение на участието си в Торонто Салимова натрупа не само безценен опит и уважението на мнозина чуждестранни гросмайстори и специалисти с атрактивната си игра, но и солидна парична награда. Световната шахматната федерация (ФИДЕ) беше определила по 1 750 евро за всяка 0.5 точка, спечелена от състезателките. С актива си Нургюл заслужи 19 250 евро от наградния фонд.

Победителката от Китай Тан Джонги (която едвам се спаси от загуба от Нургюл в 12-тия кръг) стана по-богата с 55 500 евро - 31 500 от 9-те точки в актива си и допълнителни 24 000, полагащи се за победителката. На втора позиция завърши Хумпи Конеру (срещу която Нургюл записа победа в началото на турнира) със 7.5 точки и обща награда от 44 250 евро - 26 250 от актива и 18 допълнително за второто място. Трета остана Лей Тингдзие също със 7.5 точки - тя също взима 26 250 заради резултата си и още 12 хиляди за позицията си в крайното класиране.

При мъжете наградният фонд беше двойно по-висок за първо, второ, трето място и за всяка спечелена 0.5 точка. Победителят в Турнира на претендентите Гукеш Домараджу стана по-богат с общо 111 хиляди евро. Подгласниците му Хикару Накамура, Ян Непомняшчи и Фабиано Каруана заслужиха по 79 500. Едва петият в класирането Прагнананда Рамешбабу спечели по-малко от победителката при жените със своите 49 000 евро от наградния фонд.

При мъжете наградният фонд е двойно по-голям

 При мъжете наградният фонд е двойно по-голям