0

Б разилия се изправя днес срещу действащия световен вицешампион Хърватия с надеждата най-после да преодолее едно вече 20-годишно проклятие. А именно – от 2002 година насам петкратните световни първенци не са отстранявали европейски тим в директни елиминации на световно първенство.

От тогава досега Бразилия претърпя 5 нокаута от европейски селекции и сега не иска да има шести от Модрич и компания. В споменатите 5 мача мача Бразилия отбеляза само три гола и допусна цели 15. Последната победа на „селесао“ срещу европейски тим на директна елиминация бе финалът срещу Германия на през 2002-а, спечелен с 2:0 с два гола на Роналдо Феномена.

Нека се върнем към тази черна серия, която оформи 20-годишното табу за „златистите“. През 2006 година тимът, воден тогава от Карлос Алберто Парейра, падна на четвъртфинал с 0:1 от Франция. Преди това Роналдо и компания бяха победили на 1/8-финала Гана с 3:0. В отбора тогава бяха още имена като Роналдиньо Гаучо, Адриано, Кака и други. Във феноменален мач на Зидан, французите спечелиха с 1:0 с гол на Тиери Анри, и изпратиха актуалните шампиони у дома рано-рано.

През 2010 г., на световното първенство в Южна Африка, Бразилия нямаше предишния си статут на суперфаворит, но все пак беше много уважаван тим, особено след като спечели три мача и направи едно равенство в първите четири двубоя на турнира. На четвъртфиналите обаче отборът, воден от Дунга, загуби от Холандия. След много добро първо полувреме, когато Робиньо изведе „селесао“ напред, бразилският тим претърпя истинско крушение след неубедителни изяви на Жулио Сезар и Фелипе Мело. Снайдер пък блесна за „оранжевите“, които биха с 2:1. Преди двубоя с Холандия Бразилия елиминира Чили.

Най-болезнената глава несъмнено е световното първенство през 2014 г., което се играе именно в Бразилия. На полуфинала, пред около 60 хиляди души, отборът на Бразилия беше стъпкан със 7:1 от Германия на стадион „Минейрао“. В едно необяснимо първо полувреме Бразилия се оттегли на почивката, губейки с 0:5 с голове на Мюлер, Клозе, Кроос (на два пъти) и Кедира. През втората част Шюрле отбеляза още два гола за Бундестима. Оскар пък вкара почетното попадение за Бразилия. Преди да срещне Германия Бразилия елиминира Чили и Колумбия.

Все още в тежък махмурлук след унижението от Германия, Бразилия трябваше да се изправи срещу Холандия в мач за бронза. „Оранжевите“ нямаха проблеми срещу един разнебитен тим, който не знаеше къде се намира - победа с 3:0 с голове на Ван Перси, Блинд и Вайналдум.

Последният път, когато Бразилия се изправи срещу европейски тим в директните елиминации, беше именно на световното първенство през 2018 г. в Русия. Съперник на четвъртфинала беше Белгия, а отборът на Бразилия, който вече беше воден от Тите, беше победен от „червените дяволи“ с 2:1.