0

Л ошо време е забавило Силвия Аздреева в първия ден, когато тя трябваше да щурмува втория по височина връх на планетата - К2 (8611 м). Така 37-годишната петричанка остана и днес на лагер 3, който се намира на 7350 метра в планината Каракорум.

„Чакаме времето да се оправи след три дни на снеговалеж и силни ветрове - информира Аздреева в Инстаграм. - Сега тимът е готов за изкачване на върха довечера“.

Свой кадър по пътя към К2 публикува и непалецът Мингма Давид Шерпа, който заедно с гостувалия неотдавна в София Нирмал Пурджа управлява фирмата Eliteexped. 34-годишният Мингма е човекът, изкачил най-бързо Еверест и К2, както и най-младият, осъществил короната от 14-те осемхилядника.

Целта на Силвия пък бе да стане първата българка на К2, след като преди година само в рамките на 27 часа стъпи на Еверест и Лхотце. Първото българско изкачване на К2 беше дело на покойния вече Боян Петров (31 юли 2014, без шерпи и кислород), а на 25 юли 2019 г. това направи и Стефан Стефанов, но с допълнителен кислород и помощ от шерпи.

В същото време Пурджа продължи да предизвиква границите на човешките възможности. Звездата на алпинизма, която направи хималайската корона за рекордните 190 дни, сега само за 3 дни заведе експедиции на Гашербрум 1 (8080 м), Гашербрум 2 (8035 м) и Броуд Пик (8047 м).

Пурджа, който стъпи на последния осемхилядник навръх 40-ия си рожден ден на 25 юли, разказа: „Снежните бури не можаха да ни спрат на Броуд Пик. 100% успех - всичките 13 членове на експедицията се изкачиха между 12 и 13 часа местно време. Целият ни отбор беше силен и решителен - те бяха направили добър пробив до Лагер 2, когато снегът заваля и времето се затвори. Тук годините, знания и опит по тези върхове правят разликата! Годините ми в армията ме научиха да оценявам ситуацията и да вземам решения въз основа на всички факти“.

Сега на Нимс му остава да се върне само на още два осемхилядника, за да изкачи и тях без кислород. „И всичко това, докато бях водач и помагах на другите да направят мечтите си възможни. Когато успея на Чо Ою и Шишапангма през есента, ще стана най-бързият човек, изкачил всички 14 осемхилядника без кислород“, обяви в Туитър Пурджа.