0

С картина „Царицата на плодородието“ от плевенски художник шефът на Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов срещна в София Нургюл Салимова на първата й пресконференция след второто й място на Световната купа в Баку.

„Царицата на плодородието" отива при Царицата на шахмата“, обяви при поднасянето й той.

Нургюл разказа за успеха си в Баку и за всичко последвало след него: 

„Последните седмици и месеци бяха доста стресиращи за мен. В Баку бях от 22 юли до 22 август, спечелих 6 мача, сред които срещу бившата световна шампионка по бърз шах. Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх достойно, горда съм с постигнатото.

Усетих подкрепата, благодаря за което. Видях, че трудът ми е оценяван и хората ме обичат. С това си класиране добих право да участвам в турнира на претендентките в Канада през април. Той ще изисква много сериозна подготовка, но това правя от детството си, така че съм щастлива да продължа натам.“

Връчиха картината Царицата на плодородието на Нургюл Салимова (ГАЛЕРИЯ)
Нургюл Салимова БТА Нургюл Салимова БТА Нургюл Салимова БТА
32

„Горд съм и съм щастлив с успеха на Нургюл. Не беше никак лесно, но тя се справи чудесно", каза дългогодишния й треньор Живко Жеков. "Надявам се това да даде нов тласък за развитието на детския шах – ето от Бургас вчера ми казаха, че няма вече места за записване в клуба“.

„Нургюл става известна не само в България, но и в целия свят. Вкарахме чрез нея всички въпроси на българския шахмат и спорта в общественото внимание. Голямо, огромно благодаря на Нургюл!“, каза и шефът на федерацията Антонов и изказа благодарностите си и към нейните родители, които също присъстват в пресклуба на БТА.

Спортният министър Димитър Илиев поздрави Нургюл Салимова в ММС

 Спортният министър Димитър Илиев поздрави Нургюл Салимова в ММС
ММС

Очаквайте подробности!