0

Ч ехът Якуб Отруба от отбора на Ей Ти Ти Инвестмънтс спечели 4-тия етап в 71-вото издание на Колоездачната обиколка на България.

Той финишира 207-километровия етап от Приморско до Сливен, който е най-дългият в тазгодишното издание на надпреварата, с време от 5 часа, 12 минути и 48 секунди. Ортуба изпревари с 2:04 минути втория Тобиас Нолде (Германия/Металтехник Беноти). Трети на 2:24 минути на финала в Сливен пристигна носителят на жълтата фланелка Джовани Карбони (Италия/Джей Си Ел Укьо). Заедно с него бе и французинът Жул Фателон от Мартик.

Следващата група, в която бяха и българите Мартин Папанов (Цар Симеон) и Габриел Грозев (Рад-Нет Освалд), бе оглавявана от спечелилия два етапа Матео Малучели (Италия/Джей Си Ел Укьо), който остана пети на 2:56 минути. С равно време Папанов е 8-и, а Грозев - 12-и.

Днешният дълъг етап позволи пред пелотона да се формира откъсване от 8 състезатели, в което бе и Отруба. Чехът извоюва успеха си на последната височина Българка над Сливен. С успеха си Отруба, който бе втори във втория етап от състезанието от Троян до Казанлък, сложи край на серията от три поредни етапни победи на японския отбор Джей Си Ел Укьо. Това обаче е от малко значение за Джовани Карбони, който след днешното си 3-то място увеличи още преднината си на върха в генералното класиране и се превърна в категоричен фаворит за това да спечели Обиколката на България.

До Сливен достигнаха само 82-ма колоездачи, тъй като около 80 километра преди финала имаше масово падане, след което мнозина бяха принудени да спрат.

След днешния ден виолетовото трико има нов носител. Това е румънецът Юстин-Йоан Въйдян от МенТуРайз, който го съблече от сърбина Лука Туркулов, каращ за българския отбор Васил Левски.

Фланелката за най-добър катерач - бялата на червени точки, остава у унгареца Мартон Дина от Ей Ти Ти Инвестмънтс, а водач с бялото трико при младите състезатели е германецът Ярно Грикса от Металтехник Беноти.

Обиколката завършва утре с финалните 123,4 километра от Сливен до Габрово.