0

Н ай-бързият гол в елиминационната фаза на европейските първенства изобщо даде начална скорост на Турция за победата с 2:1 над Австрия и капарира класирането за сефте на континентален четвъртфинал след 24 години.

В 57-ата секунда „Ред Бул Арена” в Лайпциг изригна все едно е в сърцето на Истанбул, когато Мерих Демирал се възползва от карамбол като на флипер след ъглов удар, откривайки резултата. Така защитникът на саудитския Ал Ахли нареди името си до това на легендарния си сънародник Хакан Шукур, който държи рекорда за най-светкавичен гол в историята на световните първенства – в 11-ата секунда за 3:2 над Южна Корея в мача за 3-тото място на Мондиала през 2002-ра година. Демирал пък придоби статут на супергерой на турската нация, след като в 59-ата минута отново след корнер, но този път с глава, удвои с 4-тото си попадение в 48-ия си мач за националния отбор.

В 68-ата минута Михаел Грегорич върна надеждите на Австрия, ала класирането на първи четвъртфинал си остана утопично, защото комшиите удържаха натиска и ще отстояват честта на балканския футбол в Г-8.

В спор за полуфинала Турция ще се изправи срещу Нидерландия на 6 юли в Берлин.