0

Д вукратният шампион Йонас Вингегор от тима Висма-Лийз а байк спечели с фотофиниш срещу лидера Тадей Погачар в 11-ия етап на 111-ото издание на най-епичното колоездачно състезание – Тур дьо Франс.

27-годищният датчанин, който през април падна зверски по време на Обиколката на Баския и се възстановяваше доскоро от фрактури на ключицата и на няколко ребра, пневмоторакс и други съпътстващи травми, даде време от 4:58,00 часа в 211-те километра между Ево-ле-Бен и Льо Лиоран, изпреварвайки с половин гума големия си словенски съперник за титлата тази година.

Погачар от отбора на ОАЕ направи самостоятелна атака 31 км преди финала, като успя да се откъсне на около 18 секунди пред Вингегор, който обаче го застигна и двамата караха в дует в края. Датчанинът беше водещият колоездач в последните 3 км. Около 200 метра преди финала той не изчака Погачар да го атакува от по-удобната втора позиция и тръгна пръв, като успя да спечели с малко етапа.

На трето място за деня финишира белгиецът Ремко Евенепул от Соудал Куик Степ, който завърши на 25 секунди след първите двама, като по този начин запази второто си място в генералното класиране.

Тадей Погачар продължава да води в общото класиране, като преднината му пред Ремко Евенепул е по-голяма - 1:06 минута, но Йонас Вингегор стопи една секунда и много се доближи до втората позиция с 1:14 минута изоставане засега.

Челната петица в класирането се допълва от словенеца Примож Роглич от Ред Бул-Бора-Хансгрое, който е на 2:45 минути от лидера, и португалеца Жоао Алмейда от ОАЕ, който е на 4:20 минути от съотборника си Погачар.

Утре „Тур дьо Франс” продължава с дванадесетия етап между Орияк и Вилньов-сюр-Лот, който е 203,6 км.