0

Т ържество по повод 100 години организиран бокс в България ще бъде проведено в петък, 18 октомври, в столичната зала "София" в Борисовата градина.

От Българска федерация бокс канят феновете и почитателите на спорта да се присъединят към галавечерта, на която ще присъстват шампиони и медалисти от световни и европейски първенства, както и от олимпийски игри.

"Ще се радваме всички фенове и почитатели на бокса да споделят този момент с нас и да отбележим заедно този паметен момент в историята на БФБокс", заявяват от федерацията.

В присъствието на единствения български спортист, спечелил пълен комплект медали от едни олимпийски игри - Ваня Гешева, пък се проведе софийската премиера на алманаха "100 години кану-каяк" (1924-2024) с автори Николай Кръстев и Ани Дончева, посветен на вековния юбилей на този спорт в България. Издание е на ресорната федерация.

Луксозната книга, включваща 280 страници с всичко за историята на кану-каяка в България и над 450 снимки, бе представена в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски" в столицата.

"Това беше може би най-голямото предизвикателство в досега не малкия ми път в журналистиката и книгоиздаването, защото кану-каякът е един изключително успешен български спорт, който е в Топ 5 или Топ 6 по постигнати успехи въобще. Много е трудно тази необятна история да бъде подредена и систематизирана. Големите предизвикателство относно съдържанието беше именно Залата на славата, която определихме, за да може всички 57 големи имена да бъдат вътре. Убеден съм, след като чух много мнения за книгата, че тя достойно представя 100-годишнината на българския кану-каяк", коментира на представянето един от авторите Николай Кръстев.