0

Л егендарният германски футболист и ръководител Ули Хьонес обяви президента на ФИФА Джани Инфантино за „голяма катастрофа за световния футбол“.

Той обвини Германския футболен съюз (DFB) в липса на смелост в спора с ФИФА заради заплахите на световната централа срещу носенето на капитанска лента с лозунга One Love.

„Нямахте смелостта да се противопоставите на ФИФА. Това би било спешно необходимо, защото за мен Джани Инфантино е голяма катастрофа за световния футбол", каза почетният президент на Байерн пред RTL Direkt и "RTL Nachtjournal spezial". 

Според него това беше "прекрасна възможност да му се покаже: "дотук и не повече", каза Хьонес. За съжаление DFB пропусна това.

На световното първенство в Катар ФИФА забрани капитанската лента "One Love" на националния вратар Мануел Нойер и шестима други капитани на европейски отбори. 

Вместо това, Нойер носеше срещу Япония официалната лента "Без дискриминация", посочена от ФИФА, която има за цел да се противопостави на всякакъв вид дискриминация. 

Световната централа заплаши със спортни санкции, в случай че многоцветната капитанска лента "One Love" бъде носена на мачовете от Световното първенство.

На снимката на отбора преди 1:2 от японците в сряда, националите демонстративно запушиха усти с ръцете си в твърде плах отговор на забраната за "One Love" лентата.

Ули Хьонес се опасява, че Световното първенство в Катар ще окаже негативно влияние върху бъдещото развитие на футбола и то само за броени дни. 

„Световното първенство, както го представят в момента, определено няма да има успех, това вече е ясно и определено ще навреди на футбола като цяло“, каза той.

Хьонес вярва, че липсата на фенски интерес към турнира в Катар може да означава, че ентусиазмът за играта като цяло ще намалее. 

„Ако погледнете рейтингите, ако видите ентусиазма на хората за това световно първенство, вече можете да видите щетите“, посочи Ули Хьонес.

Зрителските рейтинги на предаванията на турнира бяха значително по-ниски в първите дни, отколкото преди четири години на световното първенство в Русия. На турнира има и по-малко фенове от Германия.

Според Хьонес бойкотът или ранното напускане на турнира не са правилният подход, въпреки продължаващите критики към домакините Катар. 

„Години наред имаше достатъчно време да говорим и да упражним властта да го направим. Не мисля, че европейските федерации са осъзнали силата, която наистина имат“, каза той.

Катар се счита за един от най-противоречивите домакини в историята на Мондиала. Освен всичко друго, емирството е обвинено в нарушаване на човешките права, експлоатация на своите гастарбайтери, дискриминация срещу ЛГБТ хора и липса на права на жените.