0

Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че португалската футболна звезда Кристиано Роналдо станал  жертва на „политическо вето“ по време на Световното първенство в Катар през 2022 г. Звездата и неговата Португалия отпаднаха на 1/4-финала след загуба от Мароко.
Ердоган, който вече загрява за президентските избори догодина,  индиректно свързва футболната несполука на Роналдо с предполагаемата му подкрепа за палестинската кауза.

Говорейки пред група млади хора по време на турска телевизионна програма снощи, той каза, че "за съжаление Роналдо бе загубен" на Световното първенство, на което Португалия загуби на четвъртфиналите срещу Мароко (0:1).

„За съжаление, те му наложиха политическо вето“, каза президентът, без да уточнява кои са тези „те“, добавяйки, че португалецът „е човек, който защитава палестинската кауза“, цитиран е той от официалната турска агенция Anadolu.

Разбира се, Ердоган не уточни на какво основава изявлението си на предполагаемата политическа подкрепа на Кристиано Роналдо за палестинците. 

„Изпращането на футболист като Роналдо на терена само с 30 минути до края на играта съсипа психологията му и изцеди енергията му“, анализира Ердоган, който преди да стане политик е бил футболист.

„Според информацията, която получих, (Кристиано) Роналдо сега заминава за Саудитска Арабия“, добави президентът, който беше в Катар за мача на откриването и финала.

Турският президент каза още, че Аржентина заслужавала да спечели титлата заради страхотната си игра и заради Лионел Меси, "въпреки неговата възраст“. 
„Но (Килиан) Мбапе е бъдещето, той е на 23, Меси на 34. Сега има Мбапе; той е бъдещето“, заключи Ердоган, имайки предвид младата звезда, която отбеляза три гола за Франция във финала срещу Аржентина, но се размина със световната купа.