0

Г ермания и Дания ще се изправят днес за пети път на голямо първенство, като досега балансът е напълно изравнен – по 2 победи. Интересното е, че в сблъсъка има своеобразно тики-така при победите и ако се спази тази тенденция, то днес радостта трябва да е в „червено-бяло“.

Мондиал'86
Двата тима се срещат в последния кръг на мачовете в групата, като Дания бие с лекота с 2:0. По това време тимът на Сеп Пионтек е в стихията си. Прави фурор на Евро'84, а Мексико отнася Шотландия и Уругвай в първите си 2 мача с брилянтен футбол. Германия на Франц Бекенбауер тръгва мудно в типичния си стил, като Кайзера мисли с няколко хода напред. Смята се, че за мача на „Ла Корехидора“ той запазва силите на своя тим, за да попадне в далеч по-лесен поток и развитието на турнира го показва. Германия стига до финала, където пада драматично срещу Аржентина с 2:3. Дания пък се самовзривява на осминафиналите срещу Испания – 1:5.
Победата с 2:0 на „Ла Корехидора“ може да се определи като пирова за Дания и поради още една причина. В 89-ата минута един от най-важните играчи Франк Арнесен е атакуван в гръб от Лотар Матеус и му отвръща наивно. Разбира се, съдията Поне му дава жълт картон, който е втори за играча и той е наказан за осминафинала срещу Испания, където липсата му е очевидна.

Евро'88
Този път ролите са разменени. Дания на Пионтек вече е застаряващ тим и ветерани като Мортен Олсен, Елкяер и Буск нямат сили да се противопоставят на домакините на първенството, в чиито редици вече има нови звезди като Клинсман, Бухвалд, Тон и др. Германия се справя с лекота – 2:0 и печели групата си, но на полуфинала пада с 1:2 от Нидерландия.

Евро'92
За класирането на Дания на Евро'92 е изписано много и може би заради това се шири мнението, че тимът е бил по-слаб от този на Югославия. Това не е много вярно, защото “Червения димамит“ финишира само на точка зад „плавите“, като го бие с 2:1 като гост в края на квалификационния цикъл. 

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX