0

И спания – Германия е големият мач от груповата фаза на Мондиал 2022. Тези вечер от 21:00 часа двата гиганта влизат в люта битка, която ще даде много отговори. Бундестима е притиснат до стената. При загуба – хората на Ханзи Флик ще отпаднат в групите на мондиал за втори пореден път… Испания пък размаза Коста Рика с рекордната за отбора победа на световни първенства 7:0 и ще иска да продължи тенденцията.
Загуба в мача с Испания би довела Германия до три последователни поражения на световно първенство за първи път в историята на страната.
Испания е печелил първите си 2 мача от Световно първенство само 3 пъти, като не го е правил от 2006 г., но Луис Енрике беше категоричен след победата в Коста Рика, че самочувствието на тима му няма да е проблем. Без съмнение, това ще е перлата в короната на групите в Катар, още повече, че залогът в двубоя е огромен след резултатите на двата отбора в първите им мачове от турнира.

Германия все още има предимство в общия  баланс срещу Испания, но ако преди години почти не допускаше грешка срещу „фуриите“ на големи първенство, сега вече не е така.

Но да видим как всъщност се обърна палачинката!

1966 г. - световно първенство

Германия и Испа_ния играят третия си мач от предварителната група. Испанците са действащи европейски шампиони, но вече са загубили от Аржентина и се нуждаят от задължителна победа,. Това обуславя и начал_ният им натиск, който е материализиран с гол на Фусте. Малко преди края на полувремето Емерих обаче изравнява с изключително атрактивно попадение от много малък ъгъл, забивайки топката по диагонала над глава_та на вратаря Ирибар. В самия край Зеелер бележи втори гол за Бундестима и окончателно отчайва испанците.


1976 г. - европейско първенство

Сблъсъкът е на четвъртфинала, който при тогавашния регла_мент е в два мача на разменено гостуване. По това време испанците имат сериозни проблеми и самото класиране за тази фаза си е успех. Германия пък е действащ световен и европейски шампион. „Фуриите“ хвърлят много страст, но немците печелят с академична лекота.

1982 г. - световно първенство

Испания е домакин на световното и стартира с големи амбиции. Те обаче нямат почти никакво покритие. С колосална съдийска подкрепа отборът успява все пак да прескочи групите. След това ис_панците се събират с Англия и ФРГ във втора групова фаза. Бундестима печели резон_но с 2:1. Любопитно е, че след това испанците правят услуга на немците, завършвайки 0:0 с Ан_глия и по този начин пращат Германия на полуфинал.

1984 г. - европейско първенство

Тук ситуацията е като през 1966 г., с тази разлика, че ста_ва въпрос за евро_пейско първенство. Играе се последен мач в групата, а немците се нуждаят от равен, за да продължат напред. Не_щата отиват към 0:0, но в последната минута защитникът Антонио Маседа бележи с глава. Испания отива на полуфинала, а Бундестимът у дома.

1988 г. - европейско първенство

Отново последен мач в групите и отново Бундестимът се нуждае само от точка. При това немците са и домакини на шампионата. Този път чудеса не стават - 2:0 за Германия.

1994 г. - световно първенство

Двата отбора са в една предварителна група и вече са изиграли по един мач. Немците, макар и трудно, са победили Боливия с 1:0. Испанците обаче са направили грешна стъпка, допускайки Южна Корея да им изравни от 2:0 до 2:2. За Испания е най-важно да не загуби, защото в третата среща е с приемлив съперник като Боли_вия. Ранният гол на дясното крило Гойкоечеа ги успокоява След почивката немците изравняват - 1:1, резултат, който устройва всички.

2008 – европейско първенство

Двата отбора се срещат на финала. В началото немците имат невероятен шанс да открият резултата, но Мирослав Клозе го пропуска. След това испанците започват  да разиграват в най-добрите традиции на „тики-таката“. След половин час в този ритъм Фернандо Торес получава пас в коридор, надбягва Филип Лам и прехвърля вратаря Йенс Леман за 1:0, а до края на „ла роха“ не изпуска ситуацията от контрол.

2010 световно първенство

Този път битката е на полуфинала. Играта е изключително равностойна. Всичко се решава четвърт час преди края, когато удар с глава на Карлес Пуйол след центриране от корнер носи успеха на испанците