0

Eдин от главните герои в героичния грузински епос на Евро 2024 – Жорж Микаутадзе, попадна в престижна компания след гола и асистенцията си за 2:0 над Португалия в последния мач от груповата фаза на европейското. Победата класира абсолютния дебютант на континентални финали в първите преки елиминации, където ще има за съперник 3-кратния победител в турнира и единствен отбор с пълен точков актив до момента – Испания.

Микаутадзе, който е роден в Лион и има френско гражданство, се е разписвал във всеки от 3-те досегашни мача на Грузия в Германия.

Нападателят на Метц вкара историческия първи гол за страната си при 1:3 от Турция, донесе нейната първа точа за 1:1 с Чехия и подпечата триумфа над Португалия.

Така той се нареди сред играчите, разписвали се във всяка от срещите в груповата фаза. Част от елитната извадка е родната легенда Христо Стоичков, който направи това на европейското в Англия през 1996-а. По ирония на съдбата тогава и България бе дебютант на шампионата.
Преди него това бяха постигали само Мишел Платини (Фр, Евро 1984), а успоредно с Ицо го стори и англичанинът Алън Шиърър, уточнява „24 часа”.
После бяха Саво Милошевич (Юг, Евро 2000), Милан Барош (Чех, Евро 2004), Робин ван Перси (Нид, Евро 2004), Гарет Бейл (Уелс, Евро 2016) и Кристиано Роналдо (Пор, Евро 2021).