0

Н ационалният отбор по волейбол за девойки до 18 години се завърна триумфално в България след историческия си успех на европейското в Румъния. Нашите взеха първа континентална титла в тази възраст, след като на полуфинала детронираха действащия шампион Италия с 3:2, а след това отнесоха 3:0 Белгия на финала.

 Най-щастлива от всички беше треньорката на младите „лъвици” – легендарната Антонина Зетова.

„Аз преди тръгването, казах, че няма да казвам каква е нашата цел. Всички искахме да влезем във финалната четворка. Никой не си е представял, че може да стигнем толкова далече. Победихме всички и Италия на полуфинал! Нашето голяма препятствие бе вторият мач с Турция. Турция ни въздейства психологически. Тази победа и успехът над Полша ни даде вяра във възможностите ни”, заяви 50-годишната плевенчанка, която у нас стана 4-кратна шампионка с ЦСКА, вдигна 3 титли в Турция, спечели Шампионската лига с Перуджа (Ит), а отделно е носителка на купата на CEV, бронзова медалистка е от европейското във Варна (2001) и сребърна от Евролигата (2010), преди да прекрати славната си кариера през 2012-а.

“Как победихме Италия? Поведението на целия ни отбор на целия турнир бе ключовото. Аз апелирах да играем точка за точка. Да се абстрахираме от всичко и всички. Мач за мач. Ситуация за ситуация. Това помогна! И в други мачове, не се отказахме също. Смятам, че Италия се виждаше вече победител и спря да играе. Те чакаха ние да сбъркаме и сами да се бием. На нас това ни помага и естествено концентрацията на момичета”, добави Зетова.

“Хубаво е да празнуваме, защото този отбор с духа с колектива направи грандиозно израстване по време на турнира. Тимът ни показа, че имаме капацитет. Те все още са деца, момичета. Още не можем да осъзнаем какво се е случило. Моля момичетата да гледат напред! Догодина ще бъдем в ролята на фаворит, вие ще имате очаквания към нас. Пътят на тези момичета до националния отбор на България за жени е огромен. Но такова отличие… Титлите не се случват случайно, явно поколението има талант! Празнувахме умерено в залата, в автобуса гледахме да си починем”, завърши Тони Зетова.