0

С лужителите от френската футболна федерация, които опитаха да запушат устите на журналистите и националите с призив да няма политически въпроси, удариха на камък. Или по-точно – удариха на Килиан Мбапе. 

Звездата на „петлите“ направи излишен селекционера Дешан с неговите предпазливи и витиевати клишета на днешната пресконференция.

ТАБУ КАТО ЗА ОЛИГОФРЕНИ: Другарите от френската федерация налагат цензура на Евро 2024

На нея новата звезда на Реал Мадрид се показа като гражданин на Републиката, а не като мултимилионер, който си живее в своя красив балон без връзка с действителността.

Той отправи точно и ясно политическо послание към френския народ за свиканите от президента Макрон извънредни парламентарни избори - за Националната асамблея. „Призовавам всички да гласуват!“, заяви той на пресконференцията, протекла с много политически послания.

„Знаех изявлението на Федерацията (по футбол). Намираме се в решаващ момент от историята на страната ни. Европейското е важно за нашата кариера, но ние сме граждани и не сме изключени от това, което се случва в страната ни“, започна Мбапе.

„Намираме се в безпрецедентна ситуация и важен момент за нашата страна. Ние сме поколение, което може да твори история. 

Знаем, че крайните (крайната десница) са пред вратите на нашата власт. Призовавам всички да гласуват, да са наясно със ситуацията. 

Трябва да се идентифицираме с нашите ценности. Надявам се да вземем правилното решение.

Мбапе е против крайностите, моите ценности са уважение и толерантност. Мисля, че има хора, които не са наясно какво се случва.  

Казват, че не трябва да се смесват политика и спорт. Но в ситуации като тази политиката е по-важна от утрешния мач“, каза той за срещата с австрийците.

Мбапе потвърди, че ще се подчини на своя нов клуб Реал Мадрид и няма да участва в състава на Франция за олимпиадата в Париж това лято.

„Позицията на моя клуб е много ясна. Не мисля, че ще участвам на олимпийски игри, това е истината. Ще пожелая на този френски отбор най-доброто и се надявам да донесат у дома златния медал“, пожела Мбапе за олимпиадата.