0

Л уис ван Гаал си е Луис ван Гаал! Воденият от него тим на Нидерландия победи с гросмайторско 2:0 Сенегал в мач от Група А. Герой беше Коди Гакпо, който с глава вкара скъпоценния гол в 85-ата минута, а в продължението на срещата попадение реализира и резервата Дейви Клаасен.

Силен мач за европейците записа дебютанът вратар Андриес Ноперт, който играе за Хеернвеен. Именно той спря на няколко пъти надъханите шампиони на Африка.
Първата опасност бе пред вратата на „лалетата“. След грешка на Де Лихт топката стигна до Булайе Диа, но неговият удар бе блокиран от Френки Де Йонг. В 5-тата минута Нидерландия бе близо до откриване на резултата. Гакпо бе изведен отдясно и центрира. Вратарят Едуар Менди излезе неразчетено, но никой не успя да засече топката към мрежата и тя бе изчистена.

В 19-ата минута отлична контраатака на Нидерландия мина през Бергвайн и Бергхаус, който изведе Де Йонг на прекрасна позиция сам срещу Менди. Халфът на Барселона се забави с изстрела и бе заобиколен от бранители, а възможността бе пропусната. Сенегал отговори с добра ситуация в 25-ата минута. Исмаила Сар нанесе силен удар, а топката отиваше към вратата, но Ван Дайк застана на нейния път и я отклони с глава.

Неразбирателство между Де Йонг и Ван Дайк за тяхно щастие не доведе до точен удар към дебютанта на вратата Ноперт. В 40-ата минута изстрел на Бергхаус мина опасно близо, но над вратата на Менди. След равностойно първо полувреме и двамата вратари не бяха тествани.

В първите минути след почивката нидерландците понамалиха темпото, а Сенегал беше по-опасният отбор. В 65-ата минута Ноперт направи първото си спасяване като вратар на Нидерландия след удар на Булайе Диа. Десетина минути след това Идриса Гей беше много близо до гол, но мощният му изстрел беше отразен от Ноперт.
Моментът на щастието за „лалетата“ дойде в 85-ата минута. Тогава след центриране на Френки де Йонг Коди Гакпо с глава изпревари Едуар Менди – 1:0.

След гола шампионите на Африка, макар и без звездата си Садио Мане, опитаха да върнат попадението, но Ноперт изби удар на Папе Гей.

Крайният резултат оформи резервата Дейви Клаасен, който се възползва от нова колеблива намеса на вратаря на Сенегал Едуар Менди и добави за 2:0.