0

Ш отландия и Швейцария завършиха 1:1 в Кьолн в мач от 2-рия кръг на група А на eвропейското първенство по футбол в Германия. Така тимът от страната на кантоните, часовниците и шоколадите вече има 4 точки и е на второ място във временното класиране, след Бундестима с 6. Хайлендърите пък взеха първа точка на шампионата и запазиха шансове за продължаване към елиминациите. В първия мач от втория кръг в групата Германия победи Унгария с 2:0 и си осигури класиране на 1/8.финалите. 

Нападателят на Лудогорец Квадво Дуа, който вкара за Швейцария при победата с 3:1 над Унгария в първия мач, остана на резервната скамейка и не влезе в игра срещу Шотландия. Скот Мактомини донесе преднина на шотландците в 13-ата минута, а Джердан Шакири изравни за Швейцария в 26-ата минута.

Двата състава изиграха красиво първо полувреме. Натискът в началото на Шотландия даде резултат в 13-ата минута. Тогава Сток Мактомини откри резултата. При ударът му топката се отклони от крака на Фабиан Шер и първоначално попадението бе записано като негов автогол, но впоследствие от УЕФА записаха като голмайстор Мктомини. Швейцария реагира бързо и 13 минути по-късно Джердан Шакири изравни. Той стреля без да се бави след грешка в защитата на Шотландия и вкара със страхотен удар от дистанция за 1:1. За нисичкия голаджия участието на турнира в Германия е седмо за него на голямо първенство и рекордно за национал на Швейцария, като също така той се разписва на шести пореден голям шампионат. Вратарят на Шотландия Ангъс Гън се намеси навреме след изстрел на Дан Ндойе в 32-ата минута, а след изпълнението на ъглов удар от Шакири малко по-късно Ндойе прати топката в мрежата на шотландците. След проверка със системата за видеоарбитраж-ВАР обаче попадението не бе зачетено заради засада.

През второто полувреме Дан Ндойе застраши вратата на съперника в 58-ата минута с удар от дистанция, но бе неточен. Малко по-късно се наложи смяна на Киърън Тиърни в състава на Шотландия, тъй като защитникът се контузи. В 67-ата минута гредата предотврати втори гол за шотландците след изстрел на Грант Ханли, а в 74-ата влезлият като резерва Скот Маккена също пропусна целта при поредната атака за Шотландия. Четири минути по-късно Ндойе пробва мерника си към вратата на Шотландия, но стреля високо над вратата, пазена от Ангъс Гън. Скок Мактомини навлезе в наказателното поле на Швейцария и отправи силен удар в 81-ата минута, но Мануел Аканджи блокира изстрела му. В 83-ата минута Беел Емболо се откъсна в предни позиции за Швейцария и вкара топката във вратата на Шотландия, но голът не бе зачетен от главния съдия Иван Кружляк заради засада. 

В добавеното време Аканджи предотврати второ попадение за Шотландия, изчиствайки топката малко пред голлинията на швейцарците след опит за подаване на Андрю Робърстън и резултатът остана 1:1 и съхрани шансовете и на двата тима за място в елиминационната фаза на турнира. В последните си мачове от груповата фаза на 23 юни тимът на Шотландия ще се изправи срещу Унгария, а Швейцария среща Германия.