0

Х ърватия гори след третото място на „огнените“ в Катар! Хиляди хървати излязоха по улиците на страната, за да празнуват медалите от второ поредно световно първенство – бронзовите след победата с 2:1 над Мароко в т. Нар. „малък финал“.

Празникът ще продължи до късно през нощта, съобщиха репортерите на „Ютарни лист“.

Хиляди хървати пренебрегнаха студа и дъжда, за да треперят и празнуват заедно победата с 2:1 над Мароко и бронзовите медали на "огнените"

 Хиляди хървати пренебрегнаха студа и дъжда, за да треперят и празнуват заедно победата с 2:1 над Мароко и бронзовите медали на "огнените"
twitter

Особено весело беше по улиците на най-големите градове. В Загреб тълпа се събра на площад „Бан Йосип Йелачич“, където по традиция се гледат мачове на голям екран.

Освен на централния площад, голям празник се проведе в загребския квартал „Дубрава“, но и в други загребски квартали. Гражданите отбелязаха бронзовия медал на хърватския национален отбор из целия град с клаксони, вувузели, песни и фойерверки.

Въпреки студа, на площада те скандираха "В бой за бой, за своя народ", "Моя родина", "Играй моя Хърватия".

И двата гола – на Гвардиол и на Оршич, бяха посрещнати с необуздан  ентусиазъм, радост и празнуване.

С мощни аплодисменти феновете приветстваха връчването на бронзови медали на националите и на селекционера Златко Далич.

В Сплит мачът се гледаше на „Прокуративи“, където имаше най-много и шумни фенове. След победата на „ватрените“ („огнените“)  факлите лумнаха в целия град. 

Прозвучаха сирени в лудата празнична атмосфера, след като Хърватия спечели втория си бронз след този от Франция през 1998 г.

С последния съдийски сигнал в 96-ата минута най-тясната част на Сплит бе озарена от фойерверки, изстреляни от верни фенове. За кратко време хиляди граждани се изсипаха в града, пеейки приветствени и патриотични песни - стари и млади, дори някои чуждестранни туристи празнуват с местните.

По улиците към центъра има голяма колона от автомобили. Феновете не се притесняват от лошото и на места дъждовно време.

Празнуваха в заведенията и по улиците – на тълпи или в автомобилни колони също в Риека, Осиек и други градове на Хърватия.