0

Х ърватин има важна роля за развитието на футбола в Аржентина, за първата от двете световни титли и за представянето пред света на легендите Диего Марадона и Марио Кемпес. Това припомниха в балканската страна преди днешния полуфинал срещу Лео Меси и компания.

Роденият на 100 километра от Загреб – във Вараждин, Родолфо Крал е технически директор на отбора, станал шампион през 1978 г. Тогава е на 70 и неистово настоява пред Сезар Луис Меноти да вземе в състава 18-годишния Марадона. „Още е зелен. На неговата позиция имам трима по-опитни“, отговорил легендарният треньор.

Дон Родолфо забелязал Диего четири години по-рано. В интервю пред журналиста Звонимир Магдич той се похвалил: „В Аржентина имаме едно момче. На 14 е и може да стане новият Пеле. Казва се Диего Армандо Марадона.“

Казал тежката си дума и за Марио Кемпес. „Беше му възложено да го следи изкъсо. След 40 мача докладът му беше решаващ за включването на Матадора в списъка от 22-ама играчи“, пише аржентинският „Кларин“. Нападателят оправдава доверието - става голмайстор с 6 гола, като 2 от тях са за 3:1 във финала срещу Нидерландия.

„Най-накрая да посетя родината на моя скъп дон Родолфо“, възкликва Меноти, когато през 1992-ра каца в Хърватия за приятелски мач на Мексико, чийто селекционер е.
Съдбата на Крал е интересна и пълна с приключения. Баща му участва в Първата световна война, а той израства в сиропиталище. Неговата страст са футболът и ученето. На 20 вече говори освен родния език също френски, немски и гръцки. Работи в банка и играе за Граджански. Близо е до мечтата си да попадне в състава на Югославия за първото световно първенство, но получава тежка контузия - ръката му е счупена на четири места.

Възстановява се и година по-късно - през 1931-ва, пътува за четиримесечно турне в Аржентина с Хайдук (Сплит) в ролята си на играч и журналист.

Две години по-късно се връща в страната, първо да играе футбол, и остава до смъртта си през 1990-а. През 1936-а той става професор по футбол в Буенос Айрес, а през 1974-та получава неустоимо предложение - да съветва ученика си Сезар Луис Меноти, който току-що е назначен за селекционер.