0

Ф ранция се класира за финала на Мондиал 2022 след победа над Мароко с 2:0. „Петлите“ ще защитават трофея си от световното през 2018 г. срещу Аржентина в неделя, а „атласките лъвове“ ще срещнат Хърватия в спора за третото място в събота.

Въпреки че не се разписа в полуфинала, Килиан Мбапе бе замесен и при двете попадения, а Антоан Гризман пък бе неуморимият мотор за „петите“, като вършееше по целия терен. 

Първият гол в мача падна още при първата сериозна атака на французите. Гризман беше изведен зад защитата на Мароко, а след негово центриране и разбъркване в наказателното поле Тео Ернандес успя да вкара топката във вратата на Ясин Боно. Това бе първият мач в последните 8 на световни първенства, в които Мароко получава гол от противников играч.

След попадението мароканците започнаха повече да владеят топката, опитвайки се да атакуват и наранят Франция. В 10-ата минута Азедин Унахи стреля от дистанция, но Юго Лорис показа рефлекс и изби топката.

В 17-ата минута Зиеш получи подаване в наказателното поле, но стреля встрани от целта. Отговорът на Франция бе мощен изстрел на Жиру, който се отби в страничния стълб. 

Втората лоша новина за Реграги дойде в 20-ата минута, когато капитанът Ромен Саис бе принудително заменен от Селим Амалах. 

В 33-ата минута Чуамени стреля от дистанция, но изстрелът му бе блокиран от... Оливие Жиру. Нападателят на "петлите" не успя да се измести навреме от пътя на топката. Две минути след това Мбапе получи от Чуамени, но футболист на Мароко успя да изчисти топката метри преди вратата, а след това Жиру стреля неточно. 

В 44-ата минута Ел Ямик пробва да матира Лорис с изпълнение на задна ножица, но топката се отби в страничния стълб.

След почивката Нусаир Мазрауи трябваше да бъде заменен от Яхия Атиат-Алах. 

В 51-ата минута Мбапе тръгна на поредния си ултразвуков спринт, но бе спрян преди да стреля или центрира в наказателното поле от Амрабат. В следващите минути мароканците се настаниха в половината на "петлите", но французите се справиха с две атаки на "атласките лъвове". 

В 75-ата минута Хамдала успя да мине през Варан, но се забави с решението си да стреля и бе затворен от френската отбрана. В 78-ата минута влезлият като резерва Амалах бе заменен от Ез Абде. 

В 79-ата минута Килиан Мбапе навърза петима играчи на Мароко около себе си и пусна топката на пътя на влезлия като резерва Рандал Коло Муани, който я прати във вратата на Боно за втори път в срещата. 

Това бе първи гол с националната фланелка за Муани и първият, вкаран от резерва на „петлите“ в елиминациите на световни първенства. 

Така на финала в неделя един срещу друг ще излязат съотборниците в ПСЖ Лионел Меси и Килиан Мбапе, които трябва да разрешат и спора за голмайстора на турнира, тъй като в момента и двамата имат по 5 попадения. И двата тима имат по две световни титли в своята история досега – Аржентина от 1978 и 1986 г., а Франция от 1998 и 2018 г.